В българското общество има стигма и страх към хората, които

...
В българското общество има стигма и страх към хората, които
Коментари Харесай

Паник атаките са лечими, категорични са медици

„ В българското общество има стигма и боязън към хората, които търсят помощ от психиатър. Често това е причина пациентите да търсят други експерти – кардиолози, гастроентролози, даже различна медицина. Това забавя с година-две визитата при психиатър, който може да им помогне ”. Това призна психиатърът от Александровска болница проф. Вихра Миланова по Нова ТВ.

Според нея повода за паник офанзивите са разнообразни при обособените пациенти. Паническите офанзиви са релативно не редки – към 3% от популацията за година е имало сходни офанзиви. За целия си живот сред 9-11% от хората са имали под паника офанзиви.

Според проф. Орлин Тодоров, експерт по психоанализа тревогата е чест посетител в всекидневието ни. Добрият отговор на напрежението оказва помощ на зебрата да избяга от лъва, цитира той прочут образец. В същото време проф. Тодоров призна, че хората постоянно не съумяваме да се оправим с психически, честен, културен, работен стрес.

„ Паническата офанзива е загуба на надзор. Губиш надзор, когато ти е писнало да контролираш. Хора, израснали в доста контролираща среда, са по-уязвими от паник-атаки ”, изясни проф. Тодоров.

„ Юношите са доста уязвими, те получават паник офанзива по време на класно, в учебно заведение. Ако пациент получи паник офанзива при шофиране, добре е да спре и да търси помощ. Паническата офанзива трае малко, само че може да се удължи от потребността. Добре е те да поговорят с непосредствен човек ”, предложи проф. Тодоров.

Той изясни, че паническите офанзиви са доста свързани с дишането. „ Паническите офанзиви са като че ли наблюдаваш себе си в профил. Пациентите имат потребност да поговорят с някого. Паник офанзивите са безусловно лечими ”, безапелационен е той.

Специалистът по психоанализа доктор Маргарита Тарейн описа за нови способи за трениране и основаване на умения за авторелаксация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР