В българския празничен календар 21 януари се отбелязва като Ден

...
В българския празничен календар 21 януари се отбелязва като Ден
Коментари Харесай

Бабинден е, празнуват акушерките

В българския празничен календар 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ. Той е професионален празник на акушерите и гинеколозите.

В деня на празника се отдава респект на хората, съдействали за развиването на родилната помощ - лекари и акушерки. Чества се публично от 1951 година, когато 21 януари е разгласен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Празникът е известен още като Бабинден. Според църковния календар това е денят след Ивановден, по тази причина с календарната промяна на Българската православна черква през 1968 година Бабинден се измества на 8 януари. Така се стига до отбелязването на деня на две дати - на 8 януари като Бабинден и на 21-ви като Ден на родилната помощ.

Празникът е обвързван със фамилните традиции, в които се благодари на дамите, които са акуширали на децата в фамилията. Кулминацията на празника е обредното изкъпване на бабата акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и дамите изнасят бабата на открито и я качват в двуколка или на шейна. Понякога поставят бабата в огромен плетен панер.

Пожарна охрана СВЕТА

На другите езици думата „ баба ” звучи напълно друго. Но и самите баби заемат друга обществена позиция във връзка с своите внуци. Въпреки това съществуват общи трендове за бабите в другите народи:

@ins_sub:Американската баба

В Америка бабите са задоволително надалеч от фамилиите на своите деца и внуци. Те могат да им вървят единствено на посетители. Американските баби водят деен живот: пишат книги, отварят магазини, занимават се със спорт. Американският нрав допуска, че бабата има личен живот, децата - техен. Но всички те трепетно поддържат топлите връзки между тях.

Руската баба

Трудно е да си показа човек съветското семейство без бабите. Те взимат интензивно присъединяване в живота на децата и внуците си. Според статистиката 20% от фамилиите в Русия са непълни. Без помощта на бабата, която играе ролята и на здравна сестра, и на глава на фамилията, те не биха се справили изобщо. Много постоянно бабите, изключително от страна на майката, се трансформират във втора майка. Те взимат интензивно присъединяване във всички фамилни каузи - от закуската и инспекцията на домашните до избора на университет и спътник/ца в живота на внуците.

Френската баба

Във Франция никой не смята бабите за баби (стари жени). Френските баби са доста витални. Те обичат да се обличат добре, да си устройват срещи и вечери с другари. Жените там и след 55 година не престават да водят деен живот. Повечето френски баби виждат внуците си не повече от един път седмично. Само 1/3 от тях им посвещават по-голяма част от своето свободно време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР