В българските народни обичаи Коледа е свързана с една традиция,

...
В българските народни обичаи Коледа е свързана с една традиция,
Коментари Харесай

Фестивалът „Коледарски буенек” пази вековната традиция на коледуването

В българските национални традиции Коледа е обвързвана с една традиция, която е неизменима част от коледните празници – коледуването. Този бит датира доста от дълго време, като главната задача на младите мъже е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благоденствие на всички.

Коледуването стартира на 24 декември и продължава цяла нощ. Подготовката за обичая се състои в подготвяне на особено облекло и пеене на коледни песни, които са най-важният съставен елемент от обичая.

Коледарите си избират лидер на кудата, по този начин нареченият „ станеник” — мъж, който по традиция би трябвало да има положително сърце, артистична душа, великодушна ръка, знае коледарските песни и умее на наставлява.

Обикновено станеникът би трябвало да е най-възрастен в групата и е желателно да е женен или привързан. В коледарските куди присъединяване вземат единствено мъже, а групата би трябвало да е в състав от 10-15 души.

Традицията се извършва в доста краища на България, само че има едни коледари, които се открояват от всички и това са танцуващите коледари в град Ямбол, където хора от цяла България идват, с цел да видят и изпитат онлайн страстта от неповторимия фестивал „ Коледарски буенек”.

Счита се, че точно там се е възродила коледарската традиция, която се извършва и до ден сегашен. Там коледарите придвижвайки се от къща на къща под съпровода на една гайда, танцуват неповторимия, несрещан на никое място другаде коледарски танц.

За коледарската традиция като цяло и разликите в другите краища на България, пред TrafficNews описа един от станениците, който извършва „ Коледарския буенек” Иван Божилов:

-Oт какъв брой време изпълняваш коледарската традиция?

-Изпълнявам я от 14 години, като от две години съм станеник, това се трансформира в неизменима част от моята Коледа. Емоцията, която изпитва всеки един коледар не може да се опише по никакъв метод.

-Кога стартират приготовленията за коледуването?

-По традиция подготовката стартира на 20 декември /Игнажден/, само че при нас танцуващите коледари, стартира много по-рано, поради танците и стъпките, които репетираме в продължение на седмици, с цел да се представим по допустимо най-хубавия метод.

На 24 декември коледарите обикалят домовете, благославят стопаните, членовете на фамилията и парцела им, а те им дават блага – краваи, орехи, суджуци, плодове, черпят ги с вино и се дава пара, с цел да е годината на благодат.

-Какви песни се пеят и какво е тяхното значение?

-Коледарските песни желаят на стопаните на къщата благоденствие, благодат, здраве, триумфи през годината и доста съгласие посред им. Първо се изпява ария за най-възрастния от къщата, а по-късно и за останалите членове на фамилията. Има песни за хазаин, пастир, ловджия, мома, ерген, малко момче или момиче.

-По какво се откроява традицията в Ямболския край?

-В множеството краища на България, коледарите главно пеят песни. Коледарите в Ямбол се открояват с техния танц буенек. Той има освен присъщи стъпки, само че и се чува отдалеко поради звъна на шпорите на коледарите. По традиция кудите обикалят домовете на Бъдни вечер, а на Коледа по обяд потеглят от кварталите и се събират в центъра на града, където се надиграват.

-Какво съдържа коледарското облекло?

-Коледарите са облечени с войнишки брич, бяла риза, елек, обшит с кожа и гайтани, шарп, ботуши с шпори, калпак, украсен с пуканки и чемшир с варак и роза, кожени колани, за които са захванати.

-Какво символизира танцът „ Буенек”?

-Буенекът е хубав танц, който символизира мъжката мощ. Тропа се с крайници, опънати сме в права редица, удряйки ботуши в земята, при което се разнася звънът на шпорите и дружните крясъци на кудата. Танцът се играе по команди, които се изричат от по този начин наречения „ баш”, който е отпред на кудата и играе със сабя в ръка, а последният човек от кудата играе с „ кравай”.

Важна част от обичая заема и „ котката”. Това е човек със особено облекло и маска, който основава въодушевление, закача стопаните на къщата, търкаля се, задява се с всички фенове, и ги допира за здраве.

В последните години се следи една наклонност в коледуването, която доста от нас не утвърждават. Представителите на етническите среди започнаха да трансформират традицията в бизнес. Масово се действа по този метод и не считам, че е вярно. Това погубва традицията и въобще цялата страст, която би трябвало да съобщи обичая у хората.

От името на всички коледари, искам радостни празници и здраве на всички читатели на TrafficNews и се надявам традицията да успее да сгрее сърцата на всички ни!

















Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР