В България за първи път беше извършена сложна операция на

...
В България за първи път беше извършена сложна операция на
Коментари Харесай

След 7-часова борба: Лекари спасиха мъж с аортна аневризма след уникална операция

В България за първи път беше осъществена комплицирана интервенция на руптурирала торакоабдоминална аортна аневризма на мъж в извънредно сериозно положение. Екипите на доктор Стефан Стефанов, шеф на отделението по Съдова хирургия и доктор Асен Келчев, завеждащ Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, повече от седем часа се бориха за живота на 57-годишния пациент, написа dnes.bg.

Торакоабдоминалните аневризми на аортата, усложнени с руптура, са най-тежкото сърдечно-съдово заболяване, чието оперативно лекуване е извънредно мъчно и се прави единствено в единични аортни центрове по света. Прогнозата за нелекувани пациенти е ужасяваща – 100% смъртност в границите на няколко часа.

След ненадейно настъпили недоволства от спуканата аневризма пациентът е прегледан в друга столична болница без да му бъде сложена вярна диагноза. Едва след постъпването му в Сърдечно-съдовия център, е осъществено проучване със скенер, уточняващ извънредно сериозното положение.

След уголемен консилиум от кардиолози, съдови и кардиохирурзи, мултидисциплинарният екипът взема решение да пристъпи към незабавно оперативно лекуване като най-подходяща тактика. Ендоваскуларно лекуване в този случай е невероятно заради анатомичните особености на аневризмата и риска от задръстване на коремни артерии.

" Този вид хирургия е с изключителна трудност, тъй като се прави по едно и също време в коремната и гръдна празнина, като се употребява инсталация за екстракорпорално кръвообръщение. Освен замяната на раздраната част на аортата с протеза, по едно и също време би трябвало да се възстановят всички артериални клонове на аортата в двете кухини, кръвоснабдяващи гръбначния мозък, всички коремни органи, както и долните крака. Макар и за първи път да оперираме торакоабдоминална аневризма с руптура в гръдната празнина, екипите от съдови и кардиохирурзи следваха сполучливо всяка стъпка от авансово разяснения тактически проект на фона на поддържаното устойчиво положение от анестезиологичния екип и екипа перфузионисти. Подобен триумф е изпълним само при обединените старания на поливалентен екип от ерудирани експерти - хирурзи, анестезиолози, кардиолози и експерти по образна диагностика ", изясни съдовият хирург доктор Стефанов.

Трудният следоперативен интервал е преодолян с помощта на всеотдайната грижа на реанимационните екипи. След къс престой в болничното заведение, пациентът е изписан и се възвръща у дома.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: