В България все още няма държавна видео система за лицево

...
Коментари Харесай

Биг Брадърът на АПИ струва 10 млн., но за сметка на това не работи съвсем |

В България към момента няма държавна видео система за лицево различаване, само че има друга, която може да наблюдава придвижването на автомобил из цялата страна по номера му. Това е страничната функционалност на системата за автоматизирано броене на трафика на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) - става известно, че тя се употребява да оказва помощ в следствия на полицията. Камерите могат да мерят и междинна скорост на колите, само че заради законови ограничавания няма по какъв начин това да послужи за налагане на санкции. Или най-малко по този начин настояват от АПИ. 

Системата за броене на трафика е друга от новата ТОЛ система. Първата включва 320 камери и сензори, струващи над 10 млн. лева (с ДДС). Огромен брой от тях обаче не работят. По данни на OFFNews 50 пътни камери не са функционирали през предходната година. От организацията признаха във връзка наше питане, че и сега имат неработещи сензори и камери, само че отхвърлиха информация за това какъв брой са те, защото данните не били обработени.

Информация от камерите за предходната и предходните години е качена на държавния уебсайт за отворени данни. Липсата на информация за огромна част от  камерите е направила усещане на програмиста Николай Йорданов, който се интересува от отворени данни и на личния си уебсайт е визуализирал наличните данни на АПИ в карта, от която може да се видят най-натоварените пътни сектори. 

Шофьори чупят камери

От АПИ дадоха отговор на OFFNews, че автоматизираните устройства за записване на пътния трафик (АУЗПТ), т.е. камерите, не са отчитали данни към централизираната система по разнообразни аргументи, като най-честите са спиране на електрозахранването и щета при пътнотранспортно произшествие или поради неподходящото въздействие на атмосферните условия. Друга причина е ежедневният вандализъм с кражба или строшаване на съставни елементи на устройствата, защото някои водачи смятат, че трафик камерите регистрират и скоростта на придвижване, каквито благоприятни условия имат камерите на „ Пътна полиция “. При компрометиране на настилката в сектори с натоварен и тежкотоварен трафик също е допустимо спиране на отчитането на данните. Отстраняването на повредите е обвързвано с доставка и замяна на съставни елементи или с ремонт на асфалтова настилка, съгласно наредбите на Закона за публичните поръчки, изясняват аргументите от организацията.

Системата на АПИ от автоматизираните устройства за записване на пътния трафик (АУЗПТ) е построена от три плана, всичките финансирани по оперативни стратегии на Европейски Съюз. Първата част е пусната в приложимост през 2014 година и брои трафика по автомобилните пътища от втори и трети клас с общо 120 автоматизирани устройства. Втората е от 2015 година и е на стойност 3 997 524 лева без Данък добавена стойност за 100 камери, които наблюдават трафика по автомагистрали и I клас пътища. Има и три автоматизирани устройства за следене на метеорологичната конюнктура. Третият план също е от 2015 година, за 100 камери, които броят трафика по първокласните и второкласните пътища - 3,488 млн. лева без Данък добавена стойност. Освен камерите в системата има и сензори в асфалта, които регистрират тежестта на преминаващото средство.

Проблеми със Закон за обществените поръчки или не?

През юни тази година АПИ пусна социална поръчка за поддръжка на системата с планирана стойност 170 867.00 лв. без Данък добавена стойност, която да бъде изпълнена в границите на година. Все още не е оповестено кои компании са кандидатствали и има ли спечелил. От документи на поръчката се разбра, че тези АУЗПТ са с следващ номер от 2001 до 2100, а метеорологичните са с номер от 2101 до 2103. От тях едвам 9 не са работили през предходната година.

Друга социална поръчка - за поддръжка на наблюдението по пътищата от първи и втори клас за три години, е оповестена през март предходната година и е прекъсната през август тази година, защото двама от участниците не са изпълнили условия по поръчката и е останал единствено един претендент. Прогнозната цена на поръчката е над 520 000 лв..

Интересното е, че по-голямата част от камерите (около 30), които не са работили през предходната година, са с номера от 3001 до 3021. От документите за публичните поръчки на АПИ се схваща, че това са камерите на пътищата от втори и трети клас. В същото време през май 2018 година е подписан контракт за поддръжка на тази част от системата. Той е с тригодишен период и годишен предел от 200 000 лева Така че обясненията на АПИ за закъснение поради ЗДОИ не са напълно годни.

Какво знаят в АПИ за вас?

Камерите снимат преминаващия автомобил, като " фиксират " информация за регистрационния номер, скоростта му на придвижване, часа на прекосяване, категорията на транспортното средство и пункта, през който е минал. Обработката на информацията става на място и посредством мобилна връзка информацията, само че не и фотографията, доближават до сървъра, където се съхранява безсрочно. До въпросните данни достъп имат трима чиновници на АПИ и службите след постъпване на публично служебно питане. Поне на хартия. В обява на “Капитал ” от преди две години чиновник на Министерство на вътрешните работи, работещ по линия на кражбите на коли, споделя, че разполага със свободен достъп до данните през вътрешната мрежа на полицията, което е извънредно потребно, тъй като “може да следим в действително време коли, оповестени за търсене или съпричастни към закононарушение ".

Тъй като няма правно съображение АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкоз време, а и е в несъгласие на регламента за отбраната на данните (GDPR), преди две години от “Демократична България ” предложиха законопроект, който да подсигурява отбраната на персоналните данни, които АПИ събира. Оттогава до момента няма реакция от виновните институции.

Търговия с данни

Божидар Божанов, който беше консултант по електронното ръководство на някогашния отраслов вицепремиер Румяна Бъчварова, съди АПИ по Закона за достъп до информация (ЗДОИ), защото му е отхвърлен достъп до данни от сензорите за напускащите София по време на великденската обсада тази година.

“Исках да видя напускането на София по време на блокадите по какъв начин се отнася по отношение на общоприетия трафик ”, описа Божанов. Според него броят на излитащите от София коли не е бил по-голям от нормалният, само че е изглеждало по този начин поради пунктовете на полицията на изходите на София. От АПИ са му отказали да дадат данните от настоящата година, макар че те са социална информация, и са му предложили данни за минали години или опцията да си купи нужните му от Института по пътища и мостове, което е заобикаляне на ЗДОИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР