В България все още има достатъчно високо потребление и икономически

...
В България все още има достатъчно високо потребление и икономически
Коментари Харесай

Според Любомир Дацов наредбата за касовите апарати извади скрити обороти

В България към момента има задоволително високо ползване и стопански напредък.

Това съобщи някогашният финансов зам.-министър Любомир Дацов пред БНР във връзка регистрирания от Министерството на финансите рекорден бюджетен остатък в края на април - над 2,678 милиарда лв., което е 2,3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Дацов е и член на Фискалния съвет.

Според него стъпката с касовите апарати (промяната на софтуера, декларирането на всичко пред Национална агенция за приходите - б.р.) дава резултат и извади на повърхността обороти, които са били скрити.

По думите му икономическият напредък е не чак толкоз огромен, колкото бихме желали, той е в границите на към 3%, което е добър резултат. " Абсолютно обикновено е по това време и при тази икономическа конюнктура да има остатък. Това е вярното макроикономическо държание. Освен това тези данни демонстрират, че бюджетът е вярно уравновесен ", сподели Дацов.

Преди 2008 година имаше и по-големи остатъци, само че икономическата стойност на известието е по-важна от пропагандната, счита Дацов.

Невъзможно е да се вършат мнения на какво се дължи този остатък. Според него има и много странни неща в трендовете от началото на годината до март. Приходите се развиват добре, само че те не са по-различни от предходните години като наклонност. Бяха в границите на естественото, изясни финансистът.

" 90% от всички тези номинални разлики, които се получават по отношение на предходната година, се дължат на прихода от Данък добавена стойност - необичайно, тъй като не може другите налози да имат някакви промени в границите на един-два % и по едно и също време Данък добавена стойност да има, особено за март месец, от началото на годината по отношение на предходната година изменение с близо 15% ", сподели Дацов.

Според него обаче е допустимо по едно и също време да сме очевидци на понижаване на икономическата интензивност, защото са намалели приходите от корпоративен налог и налога върху облагата. Разходната част обаче определяща за един бюджет, безапелационен е Дацов.

" В същото време би трябвало да отбележим, че има доста увеличение на настоящите разноски, което не е добра политика. Имаме помпане на настоящи разноски под формата на заплати, пенсии и дотации за сметка на вложенията, които основават добавена стойност в стопанската система ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР