В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя

...
В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя
Коментари Харесай

В България вече работи ферма за щурци - slava.bg

В България към този момент работи плантация за развъждане на щурци. Тя е записана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, изясни в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ притежателят на фермата Стоян Вълев.

„ Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам към 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по издръжка популацията на земята към 2050 година ще доближи към девет милиарда души. И тогава внезапно методът на издръжка ще стане доста настоящ. В килиограм телешко има към 190 грама протеини, в кг свинско - 150 грама, а в един кг суха маса от щурци има към 200 грама протеини. 40 на 100 от едно живо теле е за ястие, при прасето е 55 на 100 е за ястие, а от щурците към 80 на 100 е за ястие “, съобщи Вълев.

В доста точки по света все по-често гледат на щурците и скакалците да вземем за пример като на налична опция за набиране на първокачествен протеин. Има специфични ферми, в които тези инсекти се отглеждат.

Една от най-успешните ферми за скакалци в Съединени американски щати се намира в Меката на каубоите - Монтана, там, където традицията по принцип повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с инсекти, посочи фермерът.

„ Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия към момента не е разрешила този вид инсекти като храна. Но Белгия е подала заявление за утвърждение на тоя вид храна, чака се да се произнесе Европейската организация по сигурност на храните. Ние подсигуряваме, че щурците са доста добра храна, тъй като с изключение на протеини, имат високо наличие на желязо, повече в сравнение с в спанака и Omega 3 повече, в сравнение с в сьомгата. “
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР