В България вече работи българският суперкомпютър Хемус. Той е част

...
В България вече работи българският суперкомпютър Хемус. Той е част
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър Хемус, който е със 100 000 ядра, заработи в БАН

В България към този момент работи българският суперкомпютър " Хемус ". Той е част от комплекса на Българска академия на науките за цифрова промяна и високопроизводителни пресмятания, съибщи БНР.

Суперкомпютърът " Хемус " е с близо 100 000 ядра и може да счита със скорост над 3 х 10 на 15-а степен интервенции с плаваща запетая в секунда.

Компютърът ще се употребява за проучвания в области, като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в промишлеността и високопроизводителен разбор на огромни данни. Председателят на Българска академия на науките Юлиан Ревалски напомни, че компютърът ще подкрепи работата на стотици български учени да бъдат конкуретоспособни на своите сътрудници от чужбина в потреблението на такава огромна високопроизводителна техника, каквато е суперкомпютърът и съхраняването на данни.

А министър председателят Николай Денков изясни: " Този център добавя два други центъра за института - " Инсайт " към Софийския университет, другият е институтът " Гейт ", който също е към Софийския университет, и по този метод България фактически да стои още по-силно на европейската и международната карта в тази област ".

Изграждането на комплекса е за 10 млн. евро, съфинансиран от Европейска стратегия. Заради мощността си " Хемус " е вторият суперкомпютър в България. През 2021 година в " София Тех парк “ проработи Discoverer, който е част от европейската мрежа от суперкомпютри.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР