В България строителството на пътища може да е трудно, бавно

...
В България строителството на пътища може да е трудно, бавно
Коментари Харесай

България може да няма пътища, но е първа по ръст на сградите в ЕС - Булевард България

В България строителството на пътища може да е мъчно, постепенно и постоянно да попада в клопката на тъжби и отлагания. Страната обаче се оказва рекордьор по нови градежи в класацията на Европейски Съюз.

Тя заема първо място измежду страните-членки на Европейския съюз по растеж в строителството на годишна база през август. Това сочат предварителни данни на Евростат за бранша, които обгръщат интервала до август 2024 година

Строителството у нас е повишено с 5,5% по отношение на август предходната година. Това е най-големият растеж в Европейски Съюз, като след нас са Нидерландия (+2,5%) и Португалия (+2%).

През предходния месец - юли, България още веднъж беше първа по този индикатор дружно с Испания. Обемите на продукция в този бранш и в двете страни набъбнаха с по 2,5% по отношение на юли 2023 година

В рамките на Европейски Съюз строителството се е нараснало през август с 0,4% на месечна база по отношение на юли, а в еврозоната - с 0,1%. Спрямо август 2023 година в Европейския съюз обаче то се е свило с 2,4%.



Най-значителен годишен спад е регистриран в Словения (-17,1%), Словакия (-10,9 %) и Полша (-7,7 %).

Данните за растежа в строистелството в България идват и на фона на върховете, отбелязвани при ипотечното кредитиране в страната. Ипотечните заеми към края на юли 2024 година набъбнаха с над 25% на годишна база, след растеж от 24.8% през юни и 24,4 % за май.

Това накара Българската национална банка (БНБ) да вкара ограничения за стягане на жилищното кредитиране. От 1 октомври тя вкара правила за да ограничи евентуални опасности за банковата система. Те включват ограничавания на съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението, размера на заплащанията по дълга и прихода на клиента, както и оптимален матуритет на заемите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР