В България разходите за труд са най-ниски в региона, което

...
В България разходите за труд са най-ниски в региона, което
Коментари Харесай

За час труд - 6 евро в България и 35 евро в Германия

 В България разноските за труд са най-ниски в района, което е несъмнено преимущество.

Така страната ни има опция да стане много привлекателна алтернатива за производителите по света, отбелязва Пламен Димитров, шеф на компанията за оценка на риска Кофас за България, представен от " Труд “.

Разходите за труд в България са приблизително към 6 евро на час, демонстрират данни на компанията. От страните от Европейски Съюз най-близо до нас е Румъния, където един час труд коства на компаниите към 8 евро.

За съпоставяне в Германия за един час работодателите дават към 35 евро, като тук с изключение на заплатата влизат и всички плащани налози и осигуровки за здраве и пенсия.

Пандемията от COVID-19 засегна голям брой компании в Китай, които краткотрайно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на артикули. В тази обстановка страните от Централна и Източна Европа покачват привлекателността си като местоположения за пренасяне на индустриални мощности, демонстрира разбор на Кофас.

Регионът, в който е и България, се употребява и от редица други преимущества при решенията къде световните компании да реалокират производството си. Това са участието на множеството страни от района в Европейски Съюз, близостта до Западна Европа, релативно положителната инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в района към този момент са привлекли вложения в областта на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра опция за аутсорсинг на услуги с помощта на дигитализацията и квалифицираните фрагменти в ИТ сферата, показва Пламен Димитров.

Любопитно е, че безработицата в България през юни продължава да понижава и доближава 4,4%, откакто през април набъбна до 4,8%, демонстрират данните на Евростат. В Европейски Съюз има единствено пет страни с по-малка безработица. Това са Чехия (2,6%), Полша (3%), Германия (4,2%), Малта (4,2%) и Нидерландия (4,3%).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР