В България празните стъклени и пластмасови бутилки все още просто

...
В България празните стъклени и пластмасови бутилки все още просто
Коментари Харесай

Накъде с празните бутилки: може ли България да се поучи от опита на Германия


В България празните стъклени и пластмасови бутилки към момента просто се изхвърлят, въпреки да съставляват скъп запас. Но се приготвя депозитна система за преработване на опаковки. Ето по какъв начин работи тя в Германия.

Хора с цялостни торби с бутилки са се наредили на опашка в един супермаркет в Кьолн в събота заран. Но те не ги купуват, а ги връщат. Схемата е лесна и разбираема: когато вземат напитките си, пазаруващите заплащат депозит над самата цена на продукта, а при връщането им получават сумата, която са надплатили назад.

Над 98% от бутилките се връщат

" Преди 2003 година към 3 милиарда опаковки от питиета бяха изхвърляни всяка година “, споделя Томас Фишер, който управлява направлението за кръгова стопанска система на неправителствената организация Действие за околна среда Германия (DUH). Днес над 98 % от. „ Невъзможно е да се реализира по-голям % “, показва Фишер.
Редакцията предлага
В тази система има два типа бутилки. При първия, който включва тези за многократна приложимост, производителят взема решение какъв да бъде депозитът в диапазона сред 8 и 25 евроцента. Тук влизат стъклените бутилки и пластмасовите, направени от полиетилентерефталат (PET). Вторият тип включва бутилките за еднократна приложимост, които, преди тяхното преработване, могат да бъдат върнати против 25 евроцента за численост. Тази цена се дефинира от държавното управление.

За потребителите системата Pfand – от немски " депозит " – се показва в слагането на празните бутилки от питиета в машини. Пътят, който изминава по-нататък върнатият амбалаж, е малко по-сложен.

Авантюристичните бутилки

Когато една бутилка за многократна приложимост е върната на супермаркета, дългото ѝ пътешествие едвам стартира. Първо търговците на едро я транспортират до сортировъчен център, където тя се подрежда дружно с други такива от същия тип, а след това се доставя на съответния производител. При него към този момент тя се почиства, цялостни се още веднъж със наличие и се доставя отначало в магазините.

Подобна бутилка от стъкло може да бъде пълнена до 50 пъти преди да стартира да губи качествата си, споделят от немската Агенция за околна среда (UBA). Ако е пластмасова за многократна приложимост " животът " ѝ е даже по-малък – до 25 пълнения.

Пътят на бутилките за еднократна приложимост е много по-различен. Веднъж предадени на магазините, те отиват във фабрика, където биват нарязвани, преработвани и превръщани в пелети, от които се вършат нови пластмасови бутилки, текстил или други пластмасови артикули, като да вземем за пример опаковки за почистващи препарати.

Най-добрата алтернатива за околната среда

Герхард Кочик, специалист по пакетиране, показва, че системата за връщане на бутилки за многократна и еднократна приложимост икономисва първични материали, сила и въглеродни излъчвания. Основната причина за това е, че се понижава нуждата от изкопаеми горива, употребявани при индустриалния развой.

Такива автомати за връщане на празни бутилки има в съвсем всички огромни супермаркети в Германия

Според природозащитници, бутилките за многократна приложимост са " по-екологични " от тези за еднократно прилагане, направени от 100% рециклирани материали. Последните към момента съставляват дребна част от пазара. „ Еднократните пластмасови бутилки в Германия съдържат приблизително 26% рециклиран материал “, споделя Томас Фишер. По предписание при всяко преработване се губи част от материала.

Кой печели от депозитната система

Междувременно магазините, които продават само бутилки за еднократна приложимост, си икономисват логистичните разходи, свързани с върнатите такива за неведнъж прилагане. Някои също по този начин и последващата продажба на високия клас полиетилентерефталат.

Това перо е толкоз доходоносно, че огромна верига супермаркети даже е почнала своя лична рециклираща активност. За по-бюджетните вериги „ всяка бутилка е подарък “, разяснява още Фишер.
 Графиката демонстрира защо се употребява суровината от рециклираните пластмасови бутилки в Германия (по данни от 2016 г.)
Графиката демонстрира защо се употребява суровината от рециклираните пластмасови бутилки в Германия (по данни от 2016 г.)

Доколко използван е немският опит в други страни? От Агенцията за околна среда не считат, че съществува едно и също магическо решение за всички страни. Навсякъде съществува друг подтекст, който следва деликатно да бъде изследван, с цел да се разбере какво работи най-добре, показват оттова.

В същото време огромни компании производители, до неотдавна противопоставящи се на депозитните системи за връщане на стъклен амбалаж, стартират да премислят и трансформират позициите си. Германски зелени организации даже упорстват за разширение на модела и преместването му върху всички типове стъклени и картонени опаковки.

Още по тематиката – в това видео:
Стокхолм: Такива ще са кварталите на бъдещето
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР