В България пада плоският данък. Това заяви пред икономистът Кузман

...
В България пада плоският данък. Това заяви пред икономистът Кузман
Коментари Харесай

Икономистът Кузман Илиев: Всичко у нас се решава от властови център, който е външен

В България пада плоският налог. Това съобщи пред икономистът Кузман Илиев.

" Това, което вкарваме с този бюджет, е един световен корпоративен налог за огромните мултинационални компании с обороти над 750 милиона евро. То е краят на плоския налог, натрапен извън.

Плоският налог беше гледан като ставка, равна за всички. Сега ще има компании, които ще заплащат 15% налог, а други - 10%. Ние губим едно конкурентно преимущество . Опасявам се, че ще станем още по-невзрачни от позиция на капиталов интерес .

Няма по какъв начин страни като Ирландия и България да имат ниски налози, с което въпреки всичко да притеглят някакви вложения и тук да се образува междинна класа. Големите играчи в Европейски Съюз желаят високи налози , с цел да имат голяма обществена страна, с която да хранят електорални групи.

Полека-лека тези дънъци ще станат за всички – освен за огромните компании. Да не вършим конкуренция на нашите сътрудници, които се държат егоистично и заплашват икономическия ни напредък.

Плоският налог не е свещена крава, само че ставките бяха ниски и привличахме външни вложения.

Като се вкарат и екологични критерии , които до 2026-та ще обзет целия бизнес – в случай че не сте задоволително зелени, няма да съществувате и няма да може да вземете заем, т ова ще се смаже дребния и междинния бизнис . Ние вършим едно монополизиране на пазара - единствено огромните ще могат да си разрешат да извършват тези безумни критерии. Чудя се за какво депутатите ни проспиват опциите за някакви облекчения. Всички в Европа си ги вършат ".

Кузман Илиев не схваща " за какво в среда, в която залагаме подобен огромен напредък, продължаваме да трупаме дефицити ".

" Това дълготрайно значи повдигане на дънъците . Няма по какъв начин като трупаш непрекъснато дълг, в един миг да не го плащаш ".

Той предизвести, че може да бъде обиден валутният ръб .

" България не би трябвало да гледа единствено това, че има относително по-нисък дълг , а и ужасяваща конструкция на стопанската система, ниски вложения и ужасяваща демография , която непрекъснато натрупа дефицити в Национален осигурителен институт - ние сме на ръба на ликвидна рецесия непрекъснато и застрашаваме борда .

Няма по какъв начин през бюджета да станеш по-богат . Ние не произвеждаме повече.

Българската страна харчи крепко. Харчат политиците, а не хората от дребния и междинния бизнес ".

Този бюджет няма по какъв начин да има различен вид философия при тази политическа настройка, регистрира икономистът в предаването " Неделя 150 ".

" Философията би трябвало да е такава, че да взима по-малко от нас, само че да харчи по-ефективно. Няма по какъв начин без стопанската система ти да създава, този, който събира, да събира от ден на ден. Той просто си натрупа политически дивиденти ".

В момента има симулация на политически живот в България , съобщи Кузман Илиев.

" Няма борба за някаква философия. Всеки ден е някаква водевилна сцена. Всичко се взема решение от властови център, който е външен.

Нашите търговски вериги се трансформират в комфортен инструмент за налагане на една човеконенавистна идеология, която прави по този начин, че да има по-малко храна. Европа сега не желае да създава храна. Намалява с десетина % обработваемите площи. Затова цените на храните са по-високи. Това води до политически разтърсвания ".

Присъединяването към валутния съюз е по-скоро политически въпрос , изясни икономистът.

" Ние не отговаряме на критериите – нито за инфлацията, нито за недостига. 10 години отговаряхме на всички критерии, само че не ни одобриха . Сега има някаква самодейност от тях. Питам се за какво. От началото на ноември сме в тестови интервал на цифрово евро. Идеята е всички да влезем в тази система . Така по-лесно се управлява въглеродният отпечатък. Ще ние одобряват в еврозоната, даже да сме тоталните двойкари . Но еврозоната, сама по себе си, няма да ни направи по-богати ".

Не мисля, че депутатите имат смелостта да режат непродуктивни разноски, регистрира още Илиев.

" Това е бюджетът - първенец по разхищаване в нашата история. Виждам едно извънредно раздуване на политическия харчлък, което с цел да бъде попълнено, би трябвало против него да стоят безумни дънъци и извращения ".

Идеята за в допълнение облагането на облагите на банките е късогледо , изясни още той.

" Нека да хванем всички интервали - като теглим чертата, ще забележим, че няма нищо свръх. Краткосрочното вторачване е проблем, в случай че не се вижда цялата картина ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР