В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не

...
В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не
Коментари Харесай

Животновъди: В България няма качествено месо, потребителите не знаят какво консумират

В България няма качествено месо, огромна част от потребителите не знаят какво употребяват, всеобщо месните артикули са модифицирани в България, само че не са направени с българска суровина, а вносна. Това стана ясно от кръгла маса, проведена от съдружие “За налична и качествена храна ”, съобщи БГНЕС.

“В България нямаме качествено месо, нямаме и профилирани породи за месо ”, съобщи Михаил Михайлов, изпълнителен шеф на Националния съюз на говедовъдите. Михайлов посочи, че най -добрите луканки у нас се вършат от румънско месо. “Можем да предприемем едно деяние, и то е субсидиране на месодайното говедовъдство ”, счита още той.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), изясни, че за огромна част от потребителите не е ясно какво употребяват. “Това, че даден артикул е създаден по български държавен стандарт /БДС/, не значи че е изработен с български първични материали. Масово месните артикули са модифицирани в България с вносна суровина. Това по никакъв метод не поддържа българското произвеждане ”, акцентира Караколев.

Относно сирената Караколев посочи, че има сирене с 87% водно наличие, то ще стигне 99%, отново ще се купува и няма да се прави усещане. “Нашето мнение като производители е по-добре да банкрутират 2,3 неточни производители на некачествени храни, само че те ще отворят път за доста по-качествени български храни с български първични материали ”, сподели още Симеон Караколев.

Андрей Велчев, ръководител на съдружие “За налична и качествена храна ”, показа пред медиите артикул който се продава в супермаркетите и е очевидно неспособен за консумация. “Това е неотварян буркан лютеница, показан ни от консуматор, който е изискал от съответния супермаркет да му възстановят сумата, само че това негово искане е отказано. Тази лютеница към този момент трета седмица се продава в магазините и ще подадем сигнал към Агенцията по храните ”, сподели още Андрей Велчев.

Светла Чамова, ръководител на Научно-техническия съюз по хранителна индустрия също изрази единодушие, че говедовъдството има потребност от дотация, тъй като без нея е невероятно то да се развива в страната. “Относно нарушаванията с премахването на печати върху продуктите, то може би някои от пропуските в законодателството са, че санкциите не са задоволително високи и няма лишаване на лиценз за хора, които си разрешават да вършат тези нарушавания. Качество се реализира, като се следи цялата верига от произвеждане, от първия стадий до слагане на продуктите на трапезата ”, сподели още тя и добави, че към този момент всякога, в който закупува даден артикул, ще чете етикета.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР