В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски

...
В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски
Коментари Харесай

Чобанов: Къщите за гости са емблема на злоупотребите с европейски средства

В България нещата с къщите за посетители са доста кокошкарски и доста забележими . Това сподели в изявление за БНР Атанас Чобанов от проверяващия план Bird. Той разяснява тематиката във връзка задачата на представители на европейски институции у нас, които ще изследват корупция и злоупотреби с евросредства в България.

Сред акцентите в инспекцията са къщите за посетители. Малко над 700 къщи за посетители у нас са финансирани с над 100 милиона евро.

„ Това е емблема на злоупотребите с европейски средства “, съобщи Атанас Чобанов в предаването „ Преди всички “.

Когато се дават даром европейски пари за развиване на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме голяма вила с басейн, всеки схваща, че това си е чиста кражба на европейски средства , уточни Чобанов, съгласно който главният въпрос е какво ще вършим с „ към този момент откраднатото “.

За някои от къщите за посетители интервалът за инспекция е изминал . От 738 къщи у нас - планове на обща стойност над 200 милиона лв., 247 се ревизират , сподели журналистът.

„ Сумата за тези 247 е 107 милиона лв., дадени от Фонд „ Земеделие “ . Всичките тези къщи се оказват с нередности “, посочи журналистът, като означи, че става дума да вземем за пример за несбъднат бизнес проект, несъздадени работни места или въобще неработили като къщи за посетители обекти.

„ И парите би трябвало да се върнат. “

Фонд „ Земеделие “ си търси от къщи за посетители 43 милиона лв. , само че досега е съумял да събере 3,6 милиона лв..

„ Което е смешно на фона на целия звук, който се подвигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал Фонд „ Земеделие “, са негодни, оспорват се и падат в съда . Пито-платено . Ще останем с възприятие за безочливост и безотговорност от този скандал. До момента няма нито един наказан, който да връща пари. “

 Къщи за посетители във Видинско Снимка: Радио Видин
Къщи за посетители във Видинско Снимка: Радио Видин

Повечето къщи за посетители са разплатени преди 2017 година , а Европрокуратурата проверява случаи след 2017 година, разясни още Атанас Чобанов.

От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи , за които има импортиран обвинителен акт, счита той. По думите му обаче „ смачкани “ се оказват всички политически обвързани случаи .

„ Кметове, някогашни шефове на служби, партийни водачи и така нататък – за тях нищо не се прави. “

Няма черен лист на лицата или компаниите , злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за последващи дотации, посочи Чобанов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР