В България не се прилага система за борба с мръсните

...
В България не се прилага система за борба с мръсните
Коментари Харесай

Ексминистър: У нас няма ефективно противодействие на прането на пари

В България не се ползва система за битка с мръсните пари в страната. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ някогашният зам.-министър на стопанската система Никола Янков.

В модерните стопански системи такава система се състои от три равнища, изясни той. Първото равнище е регулирането на частния бранш – финансовия и съответно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът Българска народна банка и ДАНС.

Третото равнище обгръща правосъдната система, започвайки с прокуратурата и самостоятелния и обективен съд.

„ През последните 30 години, да не кажа и повече, в България дейно противопоставяне на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото равнище и по тази причина стигаме до описи на непознати страни, като този на финансовото министерство на Съединени американски щати “, сподели още Янков.

В банките би трябвало да има ефикасен надзор и вътрешни процедури, които да стопират потоците на мръсни пари през банковата система, разясни той.

„ Правителството се пробва да подбутне ДАНС и Национална агенция за приходите, в своята роля, като им уточни какво в действителност би трябвало да вършат, въпреки че тези служби би трябвало да си го вършат без да им споделя някой, а точно да наблюдават има ли риск от корист с обществени средства и да наблюдават главните компании получатели и лицата, които разпределят държавния бюджет, европейските фондове и огромните поръчки на държавните компании – къде отиват тези пари, през кои банки минават, какво се случва по-късно с тях и тн. “, разяснява още икономистът.

Що се отнася до самия закон „ Магнитски “ той по-скоро служи като „ стена на срама “, а задачата му е да аргументи вреди на глобените лица в чужбина, като ги изолира напълно от международната финансова система.

Според Янков глобите няма да нанесат сериозен удар върху българската стопанска система, тъй като персонално на него компаниите в листата на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква активност се занимават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР