В България не се прилага система за борба с мръсните

...
В България не се прилага система за борба с мръсните
Коментари Харесай

Никола Янков: В България няма ефективно противодействие на прането на пари

В България не се ползва система за битка с мръсните пари в страната. Това съобщи пред Никола Янков, зам.-министър на стопанската система в държавното управление на Симеон Сакскобургготски.

По думите му в модерните стопански системи такава система се състои от три равнища. „ Първото равнище е мощно контролирания финансов бранш, и съответно банковия бранш, когато приказваме за страна като България със едва развити финансови пазари. Второто равнище са правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът Българска народна банка, Комисия за финансов надзор и ДАНС.Третото равнище обгръща правосъдната система, започвайки с прокуратурата и самостоятелния и обективен съд. “, изясни той, като добави, че предходната седмица Министерски съвет опита да задейства първите две равнища.

„ През последните 30 години, да не кажа и повече, в България дейно противопоставяне на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото равнище и по тази причина стигаме до описи на непознати страни, като този на финансовото министерство на Съединени американски щати “, сподели още Янков.

Той съобщи, че финансовото министерство на Съединени американски щати изрично свързва обществени средства с казуса, акцентирайки, че глобените лица по закона „ Магнитски “ са корумпирали политици или чиновници на виновни обществени длъжности, които със своето състояние са въздействали върху политическите процеси и разпределението на средства в тяхна изгода.

По думите му, за компаниите, които работят със глобените от Съединени американски щати компании,  било то като клиенти, снабдители и други, съществува риск, въпреки и дребен. „ Ако продължите да работите с тях, може да бъдете включени в спомагателен уголемен лист за глобени лица “, разясни той.

„ Правителството се пробва да подбутне ДАНС и Национална агенция за приходите, в своята роля, като им уточни какво в действителност би трябвало да вършат, въпреки че тези служби би трябвало да си го вършат без да им споделя някой, а точно да наблюдават има ли риск от корист с обществени средства и да наблюдават главните компании получатели и лицата, които разпределят държавния бюджет, европейските фондове и огромните поръчки на държавните компании – къде отиват тези пари, през кои банки минават, какво се случва по-късно с тях и тн. “, разяснява Янков пред bTV.

Що се отнася до самия закон „ Магнитски “, той по-скоро служи като „ стена на срама “, а задачата му е да аргументи вреди на глобените лица в чужбина, като ги изолира напълно от международната финансова система, обясни икономистът.

Според него глобите няма да нанесат сериозен удар върху българската стопанска система, тъй като персонално на него компаниите в листата на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква активност се занимават.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР