В България най-често ги използват за складиране на зимнина, в

...
В България най-често ги използват за складиране на зимнина, в
Коментари Харесай

Мазето в Германия: какво е позволено и какво не

В България най-често ги употребяват за депозиране на зимнина, в Германия служат за запазване на принадлежности, култивиран принадлежности или ненужни мебели. изяснява какво е разрешено и какво не в немските изби.

В мазето българите постановат зеле и складират буркани, германците пък постоянно майсторят в спонтанни работилнички. Както за всичко останало, и за потреблението на мазетата в Германия важат прецизни правила, някои от които са закрепени в нормативни актове, други пък се постановат през правосъдната процедура.

Статут на мазето

Обикновено към всяко спада и съответното мазе, където може да се държат артикули, зимнина, култивиран принадлежности, ненужни мебели. Като наемател имате право на мазе единствено в случай че то е категорично вписано в контракта за наем. Пак там би трябвало да е указано кое тъкмо мазе принадлежи към вашето жилище. Ако такова напътствие липсва, наемодателят дефинира полагащото ви се помещение. Във вашето мазе няма право да влиза никой различен, в това число и наемодателят.

Мога ли да обзаведа работна стая в мазето?

Да, това е допустимо без особено позволение. Но едно такова обзавеждане би трябвало да стане след съществено обмисляне и като се взимат поради редица условия, предлага профилираният портал Hausjournal. Специалистите изброяват кои са най-важните фактори: осветяване и проветряване, здравословни аспекти, изолираност и отопление, параметри на помещението и точна схема. За да се употребява като работна стая, мазето би трябвало да бъде високо минимум 2,20 метра и да има прозорци с избрана регламентирана величина. При мебелирането на помещението би трябвало да имате поради, че в мазето съществува по-голяма заплаха от плесен, така че дръжте мебелите на известно разстояние от стените.

Мога ли да дремя в мазето?

В жилищни блокове нормално е неразрешено да се спи в мазетата. В еднофамилните къщи чартърен това обаче по принцип е позволено. Но и в двата случая би трябвало да видите какво написа в контракта за наем, тъй като в случай че в мазето постоянно се преспива, в контракта то категорично би трябвало да попада като жилищна повърхност. А в множеството контракти за наем мазето попада само като складово помещение, т.е. там е неразрешено да се преспива. Ако сте притежател на еднофамилна или двуфамилна къща, преспиването в личното мазе е възможно, само че в случай че сте притежател на апартамент в кооперация или жилищен блок, мазето категорично би трябвало да е обозначено като в нотариалния акт. Ако мазето към личния ви жилищен парцел трайно ще се употребява за посетители и за преспиване, нормално се постанова да вземете позволение за преустрояване от архитектурните управляващи. Ако там единствено понякога преспива някой - няма проблем. Но постоянно имайте поради, че в мазето е влажно, въздухът е по-лош, може да има плесен или някакви нездравословни изпарения.

Мога ли да държа скъпи предмети в мазето?

Това решавате вие самите. По принцип в мазето се складират движимости за всекидневна приложимост. Ако обаче го употребявате като склад за някакъв тип бизнес активност, би трябвало да получите експлицитното позволение на наемодателя. Не се позволява също по този начин да държите в мазето общоопасни субстанции или предмети. Трябва да имате поради също по този начин, че влажността в мазето е висока, тъй че не трябва да оставяте за дълго движимости, които са чувствителни към влагата. Ако заради пръсване на тръба мазето ви се овлажни в допълнение, наемодателят не носи цялостната отговорност за вредите, нанесени на скъпи предмети във Вашето мазе - просто тъй като не им е там мястото. Винаги би трябвало да се има поради и друго: дали мазето е задоволително надеждно предпазено против щурм. Така да вземем за пример, в случай че държите скъпо струваща водолазна екипировка в мазе с решетъчна врата от дъски и единствено един катанец, вие носите част от отговорността при възможен щурм.

 По-високата мокрота в мазето нерядко води до образуването на плесен
По-високата мокрота в мазето нерядко води до образуването на плесен

Изданието Mieterzeitung, което предлага разнородни информация на наемателите в Германия, дава отговор на още няколко въпроса:

Полага ли ми се понижаване на наема, в случай че не мога да употребявам мазето? Да, в случай че не сте отговорни за аргументите - примерно наводняване или пожар.

Длъжен ли съм да подкрепям чисто стълбището към мазето? Да, в случай че в контракта за наем сте поели такова обвързване във връзка с общите елементи от парцела.

Мога ли да се откажа от прилагане на мазето и да получа отстъпка в наема? Не, това по принцип не е допустимо. Но постоянно можете да потърсите взаимно задоволително решение с наемателя, поучават експертите.

С две думи: става известно, че в Германия да си имаш мазе въобще не е елементарна работа
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР