В България коефициентът на Джини за миналата година е най-високият

...
В България коефициентът на Джини за миналата година е най-високият
Коментари Харесай

Коефициентът на Джини - поредният показател, от който много трябва да ни е срам

В България коефициентът на Джини за предходната година е най-високият в Европейски Съюз.

Това е икономическият индикатор, който изследва неравенствата в приходите в една страна.

България е към момента на последно място в Европейски Съюз по коефициент на Джини. България има по-висок коефициент на Джини по отношение на страни като: Алжир, Бангладеш, Бутан, Босна, Буркина Фасо, Китай, Египет, Етиопия, Габон, Индия, Ирак, Израел, Монголия, Мианмар, Непал, Нигер, Северна Македония, Пакистан, Сиера Леоне, Тунис и Виетнам.

В огромна част от изброените страни сега има военни дейности или някакъв вид всеобщи вълнения, само че все пак, те имат по-малък проблем с неравенствата, в сравнение с България, в случай че гледаме коефициента на Джини.



Проблемът на България е, че тя е измежду първите във всички вероятни знаци за беднотия и неравноправие. Когато бедността и неравенството са единствено в едно измерение, може да го считаме за по-малко рисково. В България това е тотално: ние сме с най-високи равнища на парична беднотия, с най-високо равнище на обществена депривация, ние сме измежду първенците по коефициент на Джини, ние сме измежду първенците и по съответствие на прихода на горните и долните 20% от популацията. Това е голяма разлика във опциите.

В България механизмите за преразпределение, които се употребяват всекидневно в модерните страни, в огромната си част са блокирани, образец - данъчната ни система.

Основните приходи идват от налози, свързани с потреблението, като Данък добавена стойност и акцизи, което генерира спомагателни неравенства.

Данъчната ни система е една от аргументите за паричната беднотия в България.

Б. ред. - Румен Гълъбинов е някогашен ръководител на Агенцията по осигурителен контрол (2002 г.) и зам.-председател на Комисията за финансов контрол (2003 г.). Завършил е ВИИ " Карл Маркс " (сега УНСС), компетентност " Икономика ", магистърска степен. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, Съединени американски щати (Банков рисков мениджмънт), Университета " Сeйнт Джон ", Колеж по осигурителен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета " Екситър ", Англия (Банки и финанси).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР