В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от

...
В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от
Коментари Харесай

Весела Чернева: В България кампанията за евровота бе засенчена от тази за парламентарните избори

В България акцията за европейските избори изцяло беше затъмнена от националната акция. Това съобщи пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди полемиката " Европейски избори: България в европейския подтекст ".

Според нея тази полемика ще е един от редките случаи, в който в действителност ще може да се приказва за тематиките на идващия Европейски парламент, за идната Европейска комисия и за това какво желаят страните от Европейски Съюз, в това число България. 

Тя подсети, че предходният Екологичен потенциал е бил повлиян от мощна вълна на поддръжка за Европейски Съюз и за европейския план след Брекзит. Този път обаче наподобява, че махалото е тръгнало в противоположната посока, счита Чернева.

" В разследване на всички тези рецесии, войни, терзания, които европейците имат, ще има един парламент, който ще е по-консервативен, в който партиите по в дясно от центъра ще завоюват повече гласове. В този смисъл страните-членки, които имат огромната роля в границите на Съюза, ще би трябвало да се преценяват с тази смяна на настроенията ".

По думите ѝ всички европейски избори, даже когато не са 2 в 1 като в България, съставляват тип инспекция за националните държавни управления. 

Според нея при всички случаи не може да се приказва за смяна на договорите.

" По-скоро ще забележим по-малки, само че знакови в някакъв смисъл промени. Ще забележим доста повече диалози за сигурност и защита. Ще забележим доста повече диалози за сигурност на границите във връзка с миграцията - евентуално доста повече средства за тях. Ще забележим доста по-силни ограничения за стимулиране на европейската промишленост. Също ще забележим този диалог за новата европейска промишленост да понижава малко диалога за климатичните цели и зелените политики. Виждаме доста повече внимание върху нуклеарната енергетика, в това число геотермални източници. Това са промени във към този момент съществуващи политики, които ще отразяват желанието на европейските жители да видят повече сигурност и да се усещат по-защитени в този огромен европейски план ", изясни Чернева. 

Какво прави една страна със своето участие в Европейски Съюз, зависи само и единствено от нея, безапелационна бе тя. И акцентира, че българското общество би трябвало да изисква повече от своите представители, когато те вземат участие в европейски диспути.

" Когато ние сами себе си възприемаме като получатели на политики, не би трябвало да се учудваме, че всички останали стартират да гледат на нас по този метод ", изясни тя. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР