В България има тежка хуманитарна криза, криза на ценностите, доверието,

...
В България има тежка хуманитарна криза, криза на ценностите, доверието,
Коментари Харесай

Проф. д-р Миланов: В България има криза на ценностите, здравната ситема да се поизчисти жестоко

В България има тежка филантропична рецесия, рецесия на полезностите, доверието, ние сме изпълнени със завист. В здравната ни система царува безпорядък, най-добре е да бъде поизчистена грубо. ТЕЛК би трябвало да отиде към Национален осигурителен институт. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. доктор Милан Миланов.
Здравната промяна беше направена 1998-2001 година. Всичко беше поставено в ред, четири закона бяха признати. От там нататък стартира нейното разрушение, сподели още проф. доктор Милан Миланов.

Например, бяхме изработили 17 правила за джипитата. В момента са 517 и в тази гора никой не може да се оправи - ту им взимахме нещо, ту им давахме нещо. А да не приказваме за лечебните заведения, където Касата като едноличен стопанин се разпореждаше в последните 10 години и изключително сега - нещо, което е неприемливо. Договорното начало е проформа, съобщи той.

По думите в здравната ни система царува безпорядък, само че тя въпреки всичко работи, въпреки че не върви в посоката, обрисувана през 2001 година.

Последните решения на министерството са да направи промяна, и то внимавайте - единствено във финансовата част без да се пипат и другите елементи на здравната система, които са също толкоз значими - това е конструкция, това е функционалност. Преди три месеца имах опцията да кажа, че вместо препоръчани два модела, ще има трети, а най-вероятно няма да има нито един, направи прогноза проф. Миланов.

Според него " най-хубавият вид е тази система да бъде поизчистена грубо, да си остане НЗОК и да има надграждане, на доброволни, забележете, осигурителни, а не застрахователни фондове ".

Той разяснява и изявление на шефа на здравната каса за споровете сред частните и държавните лечебни заведения: Д-р Дечев е работил в бутикова болница. Той е работил с молив и писалка. Колко време е имал слушалки в джоба си? Познавам по-добре системата от доктор Дечев. Лошо е да се противопостаят държавните на частните лечебни заведения, уточни професорът.

Здравето е стока. Здравето не е заболяването, безапелационен е той.

За мен е необичайно един лекар да се продава за 200 лева ТЕЛК би трябвало да отиде към Национален осигурителен институт, освобождава се Министерство на здравеопазването от ненужна работа. Не имам вяра, че се води битка против измамите в ТЕЛК. Това е пушилка. Не ме учудва, че има такива коеги. Ние смме хора, ние сме българи, като тия, които продават кашкавал, домати... В България има тежка филантропична рецесия, рецесия на полезностите, доверието, ние сме изпълнени със завист, разяснява той.

Ние сме общество, което се развива по пътя на злобата, ненавистта, приключи песимистично проф. Миланов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР