В България има почти 100 000 търговски организации. Спекулата не

...
В България има почти 100 000 търговски организации. Спекулата не
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Спекулата у нас е и при търговските вериги, и при производителите

В България има съвсем 100 000 търговски организации. Спекулата не е единствено при крайните търговци. Трябва да се преразгледа цялата верига от производството, а преди този момент – от суровините и силата, с цел да се стигне до крайния покупател. Това сподели икономистът проф. Боян Дуранкев – учител в УНСС и ВУЗФ, в предаването " Човекът на фокус “ по " Фокус “.

По думите му далавера се следи освен при огромните търговски вериги, само че и при производителите. " Те по един или различен метод, без значение от нулевото или понижено Данък добавена стойност и цени на електрическата енергия, сега дават като първични цени, по-късно от производителя минават през някои търговци на едро, които също генерират предприемаческа облага “, уточни той.

Един от главните проблеми в стопанската система и селското стопанство у нас съгласно икономиста е неналичието на ясна държавна политика. От европейските и държавни дотации са се възползвали по-малко от 15% от бенефициентите. В момента се създават най-вече пшеница, царевица и лавандула, уточни проф. Дуранкев.

Според него ефикасна мярка би била таван върху рентабилностите по цялата верига на произвеждане, освен за огромните търговски обекти. " А за какво не и таван върху оптималните заплати? Защото 200 000 лв. месечна заплата наподобява като доста яка далавера и милиони бонуси в края на годината също наподобяват като мощна далавера, а да не забравяме, че такива заплати се начисляват в себестойностите, а не в рентабилностите “, разясни проф. Дуранкев.

Таван на цените на питателните артикули е неприемлива мярка в изискванията на пазарна стопанска система, съобщи икономистът. " Могат да създадат някои неща, като да вземем за пример въвеждане на така наречен " индикативни цени “. Това значи, че в случай че едно нещо коства 1 лев в Германия, Англия или Румъния, а в България – 2 лв., предлагаме, уважаеми производители и търговци, да преразгледате цените и ви предлагаме даденото нещо да коства 1 лев “, разясни проф. Дуранкев.

Цените ще не престават да нарастват, само че стопанската система ще продължи да действа. Очакванията на специалиста са за 1% стопански напредък при актуалните условия. " Но в случай че погледнем малко по0далече в бъдещето, най-големият интерес на Европейския съюз и България е топене на тази нова Студена война, която се води, тъй като тя може да има доста по-тежки последствия “, добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР