В България има около 150 000 трайно безработни хора и

...
В България има около 150 000 трайно безработни хора и
Коментари Харесай

Финансист: У нас има 150 000 трайно безработни

В България има към 150 000 трайно безработни хора и това се дължи на доста фактори, само че най-основният от тях е неналичието на тактика и визия. 10 % пък е безработицата измежду младежите. Това съобщи в утринния блок на Bulgaria ON AIR финансовият специалист Мика Зайкова и добави още, че за тази цел би трябвало да се търсят промени в комерсиалния закон.

,,Имаме доста положителни лекари, инженери, само че за жал заради ниските приходи те са принудени да търсят реализацията си в чужбина. В този смисъл ние не поставяме задоволително грижи за тях, с цел да ги накараме да останат тук'', добави Зайкова.

По думите й в България има неверна мигрантска политика и би трябвало да се търси интензивно работна ръка от близки до нашата националност хора.

От своя изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Добрин Иванов съобщи, че огромният проблем на българския бизнес е неналичието на работна ръка.

,,Родният бизнес би трябвало да се конкурира за работна ръка, въпреки и за момента тя да е нищожна и недотам квалифицирана. Има структурна безработица. Друг проблем е, че хората нямат обикновени познания'', разясни още Иванов.

,,Бизнесът има своето място в образованието. Почти постоянно личният състав, който е нает неотдавна, минава през курс за придобиване на подготовка, тъй че не мога да кажа, че българският бизнес е безконтролен към бъдещите си кадри'', сподели шефът на КРИБ.

,,Бизнесът би трябвало да огледа отвън локалния пазар - в чужбина. Също по този начин смятам, че би трябвало да се ускорят процесите за предоставяне на позволение за работа'', приключи коментара си Добрин Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР