В България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които

...
В България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които
Коментари Харесай

400 хил. деца в България живеят в риск от бедност

В България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които живеят в риск от беднотия и обществено изключване към 2022 година Това се равнява на почти 403 004 български деца в потребност. Процентът на децата, изложени на риск от беднотия и обществено изключване, се е нараснал от 2021 година насам. Това сочи отчет на общоевропейската мрежа Eurochild за детската беднотия в страните от Европа. Анализът се базира на данни, предоставени от 38 членове на Eurochild в 26 страни.
Прочетете още
Докладът демонстрира, че у нас липсва схващане за правата на децата, а позицията на дете по отношение на тази на възрастен се омаловажава, което е съществена спънка за по-широкото им гражданско присъединяване.

Близо 20% от децата в България живеят в семейства с три и повече деца. Именно те са обичайно изложените на най-голям риск от беднотия и обществено изключване. Предимно деца от маргинализирани общности и деца с увреждания са настанени в места за извънсемейни грижина на държавен бюджет. Според Eurochild повода за това е поредното неприлагане на „ правилото на нуждата “ при разделянето на деца и фамилиите им.

Анализът отбелязва с позитивен знак премахването на таксите за детски градини и ясли, като метод за справяне с детската беднотия, както и увеличено е майчинството за родителите, които отлеждат деца през втората им година, както и размерът на данъчните облекчения за работещи родите.

Въпреки това отчетът показва като незадоволително даването на интегрирана поддръжка за най-бедните и маргинализирани фамилии с деца. Въведените пилотни начинания, ориентирани към разнообразни аспекти на бедността, не са устойчиви във времето и отвън пилотната си фаза те не се трансформират в постоянна национална политика с ясни критерии за оценка и неизменност в постигането на ясно заложени резултати.



Докладът регистрира още, че системата за протекция на детето в България остава реактивна, като в нея влизат към 2000 деца годишно. Отделите за протекция на детето към момента имат сериозен дефицит на личен състав и огромно текучество. Съществуват и пропуски в дейностите за поощряване на смяна на настройките, които стигматизират бедността и маргинализацията.

България е с максимален дял на непридружени малолетни измежду страните членки на Европейски Съюз. От началото на войната в Украйна близо 150 хиляди украински бежанци са минали през България, към 40% от тях са деца. Под 10% от тях (около 2200 деца) са записани в българската просветителна система. Eurochild акцентира, че достъпът на всички деца бежанци до обучение и обществени услуги би трябвало да е над политическите задължения на страните.

Детската беднотия в Европа

Според последните данни на Евростат за 2022 година 24,7% от децата в Европейски Съюз са били в риск от беднотия или обществено изключване. В съпоставяне с 2021 година детската беднотия се е нараснала в 8 страни и е намаляла в 19 страни. Румъния има максимален дял деца в риск от беднотия или обществено изключване – 41,5%. България е на второ място с 33,9%, а на трето е Испания с 32,2%.

Най-голямо повишаване в детската беднотия има в Словакия и Франция, като се записва нарастване надлежно от 5,0 пр.п. и 4,7 пр.п. Най-значителен спад се следи в Люксембург (-5,4 пр.п.), Унгария (-5,2 пр.п.) и Гърция (-3,9 пр.п.). Процентът на децата в риск от беднотия или обществено изключване в страните, които чакат присъединение към Европейски Съюз, остава доста по-висок по отношение на страните от съюза, като най-голям е в Турция – 45,2%. Изключение прави Сърбия с 27,5%. За Украйна няма данни от Евростат. За страните от Обединеното кралство данните са от Националната статистическа работа на Обединеното кралство. За 2022 година Англия има 30,8% дял на деца в риск от беднотия или обществено изключване – нарастване от 0,15 пункта по отношение на 2021 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР