В България има магистрати с гръбнак, но трябва да им

...
В България има магистрати с гръбнак, но трябва да им
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Без адекватно разследване няма справедливост в обществото

В България има магистрати с гръбнак, само че би трябвало да им се основат условия да работят, споделя министърката на правораздаването

Програмата на министъра на правораздаването Надежда Йорданова в последно време е изключително сгъстена. Преди две седмици тя управлява съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което стартира разискването на нейното предложение за премахване на основния прокурор, след това взе участие в деветчасовото съвещание на парламентарната правна комисия по първото четене на законопроекта за закриване на спецсъдилищата, а ден по-късно се срещна с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

В началото на тази седмица Йорданова организира работно посещаване в Брюксел, а след нейната среща с ръководителя на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар излезе прессъобщение за общата им позиция, озаглавено: „Българското и европейското правораздаване са длъжни да хвърлят светлина върху толкоз доста сенчести афери от годините на Борисов“., че Европейският парламент неведнъж е подлагал на критика протичащото се в България през последните 10 години във времето, когато Бойко Борисов беше министър председател, и че Борисов в този момент дължи отговор на въпросите на проверяващите.

Интервюто с министър Йорданова започваме с въпрос към тази среща.
Министър Йорданова, какви са вашите усещания от диалога с господин Хуан Агилар?
По време на срещата ми с ръководителя на комисията LIBE в Eвропейския парламент господин Агилар доста обширно беше разискван въпросът за това по кое време в България най-накрая ще бъде въведен ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. Страната ни е в веселба по тази тематика от 2009 година, откогато е влезнало в действие решението по делото „Колеви“ на Съда по правата на индивида. Именно в този подтекст беше подложен въпросът за какво в България към този момент две години няма бързо, дейно и стабилно следствие на всички условия по едни обстоятелства, които стават публично известни. Без да има следствие, без събиране на доказателства и без определяне на обстоятелствата не може да се стигне до съд и не може да бъде осъществена правдивост в обществото.
Вие по какъв начин оценявате тези последни събития, които бяха доста спорно посрещнати в обществото? Все още е мъчно да се направи оценка какъв ще е политическият резултат от задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и на напъните да се постави начало на следствие.
Като министър на правораздаването не следва да върша политически оценки за съответно следствие. Моята задача е да направя всичко допустимо в границите на пълномощията си институциите да работят обективно и законосъобразно. Също по този начин да работят дейно и транспарантно, а не да бездействат, когато става въпрос за персони, комфортни на властта или на задкулисието, или на по този начин наречената дълбока страна.

Разбира се, не мога да не се трежова от обстоятелството, че по избрани медийни изявления прокуратурата се задейства доста бързо, от време на време с много нападателни дейности, а по други години наред си затваря очите. Виждаме, че това, което се случи в края на предходната седмица, сега работи като катализатор и прокуратурата стартира да подхваща избрани процесуални дейности. Сега ние би трябвало да следим до каква степен поредни, експедитивни и съответни ще бъдат те. Нека единствено да напомня, че по отношение на фотосите, кюлчетата, банкнотите от спалнята на някогашния министър председател месеци наред имаше мъртвило, след това внезапно при започване на тази година прокуратурата се задейства, като популяризира известие, че стартира инспекция по серийните номера на банкнотите, след което към този момент няколко месеца по-късно още веднъж имаме мъртвило. Очаквам, че по този проблем няма да следим същото скокообразно развиване на производството след избрани дълги интервали на безучастие.

Подчертавам още веднъж, че следствието би трябвало да бъде обективно и всестранно, да се изследват всички условия. Очаквам да нямаме отново обстановка като тази с следствието на изтеклите записи на Бойко Борисов, по което бяха разпитани поредност от лица, бяха поискани поредност информации и беше направено всичко допустимо, с цел да не бъде осъществена експертиза до каква степен гласът от записите е на Борисов – макар че има две експертизи от самостоятелни лаборатории. И откакто бяха направени всички заобиколни дейности, с цел да не се стигне до тази експертиза, предварителната инспекция по случая беше прекъсната с разпореждане на профилираната прокуратура, доказано по-късно от Апелативната профилирана прокуратура.
А на какво се дължи съгласно вас тази скокообразна работа на прокуратурата? Появиха се тълкувания, че визитата на Лаура Кьовеши в България е катализатор на последните събития. Вие се срещнахте с нея, имате ли информация за такава корелация?
Срещата ми с Лаура Кьовеши беше по четири въпроса, свързани директно с работата, която е в компетенциите на Министерството на правораздаването и на европейската прокуратура. Ние обсъдихме работата по плана за промени на Закона за правосъдната власт, който ще обезпечи административна самостоятелност и по-ефективна работа на европейските делегирани прокурори.
По какъв метод?
В момента техните чиновници се назначават от Върховната касационна прокуратура (ВКП), деловодната им система не е обособена независимо, тя се ръководи от ВКП, нямат независим бюджет за експертизи, нямат независимо деловодство за класифицирана информация. Беше споделен случай, при който Специализираната прокуратура е отказала да назначи експертиза по искане на европейски делегиран прокурор с оправданието, че бюджетът за това бил приключил.

Анализът демонстрира, че въвеждането на регламента за Европейската прокуратура (ЕП) в България не е направено по най-ефективния метод и по тази причина сме сложени в обстановка, при която на хартия законодателно са закрепени пълномощията на европейските делегирани прокурори да проверяват без значение и независимо, само че на процедура са спънати с административни и логистични въпроси. Затова работим те да могат да имат чиновници, които да не зависят от различен административен началник, да имат независимо деловодство, в това число деловодство за класифицирана информация, да имат обезпечен бюджет.

Беше подложен въпросът за подпомагане за обезпечаване и на постройка, защото сега те работят в пространствата на Софийския областен съд. Аз разясних, че правосъдните здания се ръководят от пленума на Висш съдебен съвет, само че в случай че Висш съдебен съвет не се оправи със задачата да обезпечи независима постройка, държавното управление ще направи вероятното да я обезпечи, тъй като България е задължена по силата на регламента за засилено съдействие да обезпечи ефикасното му използване на наша територия.

Втората тематика, която обсъждахме, са промените в Наказателния кодекс, които да подсигуряват по дейно следствие и наказване на измамите с евросредства. Ние получихме мнение от правната работа на Екологичен потенциал, която разпознава няколко казуса в два текста на Наказателен кодекс, свързани с метода, по който е дефиниран съставът на закононарушението – че не отразява комплицирания път на тези средства, които минават през няколко институции, през няколко бюджета, че не става дума за физически лица, че в някои случай става дума за измами при предплатено даване на евросредства и други

Веднага изпратихме това мнение към Върховния касационен съд (ВКС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП) и тук е моментът да отбележа, че изказванието за война сред институциите е погрешно. Когато става въпрос за осъществяване на пълномощия, за работа в полза на обществото, ние взаимодействаме и то не може да бъде по различен метод.

Да, има гледище от министъра на правораздаването основният прокурор да носи отговорност за нарушаване на своите отговорности и за уронване на престижа на правосъдната власт, само че търсенето на отговорност не е война сред институциите.

В случая получихме мнение на Върховен касационен съд и ВКП, които поддържаха констатациите и изводите на правната работа на Екологичен потенциал и дори дадоха спомагателни аспекти за разпознати от тях проблеми. Сформирали сме работна група и към този момент се работи по правенето на съответен законопроект. Аз съм извънредно задоволена от това взаимоотношение, тъй като ние от доста години слушаме по какъв начин българският Наказателен кодекс е спънка за следствието и наказването на измамите с евросредства, само че в този момент за първи път виждам съответно разпознати проблеми с съответно предложение за текстове и взаимоотношение на всички институции.

Следващата тематика, която обсъждахме, беше по предложение на българския европейски прокурор България да промени своята нотификация по регламента, тъй че всеки прокурор да може да препраща каузи към Европейската прокуратура.
Поредната самодейност за разширение на контактните точки, които могат да сезират Екологичен потенциал, която се разяснява като опит да се избяга от посредничеството на ВКП.
Към сегашния миг прокурор от което и да е равнище, в случай че установи, че делото пред него е от компетентността на европрокуратурата, би трябвало да го изпрати на ВКП, там да му създадат разбор и едвам по-късно да стигне до Екологичен потенциал. От една страна, това е цедилка. От друга страна, то забавя процеса, а от време на време в такива случаи всеки ден е значим. Затова работим към обезпечаване на опция за всеки прокурор незабавно щом установи, че делото пред него е от компетентността на Европейската прокуратура, директно и непосредствено да може да го изпрати там.
Смятате ли, че това ще проработи в йерархизираната прокуратура, в смисъл че там субординацията е много мощна?
Силна е, фактически. Ние дори имаме някои притеснителни наблюдения за случаи, когато се подхващат дисциплинарни ограничения против прокурори, които извършват пълномощията си по вътрешно разбиране, с което горестоящите прокурори не са съгласни. Аз имам поредност от срещи с магистрати и ми прави усещане, че измежду българските магистрати има експерти с гръбнак, които са подготвени да поемат риска да извършват професионалните си отговорности по вътрешно разбиране, само че би трябвало да имат инструментариума за това, а това е една стъпка в тази тенденция. Аз съм уверена, че ще има прокурори, които ще се възползват от това.

Извън тези тематики уведомих Лаура Кьовеши, че българският парламент одобри два закона, с които България подсигурява опцията на Европейската прокуратура да работи по случаи на измами с евросредства и на територията на страни членки, които са отвън тези 22 страни по регламента.

Казуси от съответен темперамент, по съответни вътрешни въпроси, не бяха дискутирани.
Изпреварихте въпроса ми дали сте говорили за проблема с Божков. И нямате информация какво въздействие би могла да има Европейската прокуратура?
Не, нямам. Освен това дано да напомня, че министърът на правораздаването няма пълномощия да следи настоящи производства, заради което и процесуално аз нямам достъп до подобен вид информация.
Съдебната промяна е един от главните цели на ръководещата коалиция, само че социологическите проучвания все още дават неприятни оценки за работата на настоящето ръководство по тази тематика досега. Как съгласно вас би трябвало да бъде уверено обществото, че работата върви?
В Народното събрание минаха на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, с които с изключение на закриването на профилираните съд и прокуратура се планува и унищожаване на кариерните бонуси на членовете на Висш съдебен съвет и на инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет. Правителството и болшинството работи по всички точки от съдружното съглашение. Действително темповете не са толкоз бързи, колкото ни се искаше на всички. Работим в изискванията на непрекъснати рецесии, което лишава времеви и човешки запас. Независимо от това нашата воля, увереност, сила е непокътната и ние ще доведем нещата, по които работим, до дъно.

Интервюто взе Мирела Веселинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР