В България има изключително нисък процент на машини за гласуване,

...
В България има изключително нисък процент на машини за гласуване,
Коментари Харесай

Проблемът не са машините, а секционните избирателни комисии

В България има извънредно невисок % на машини за гласоподаване, дали недостатък, или на други проблеми, свързани с тях. Така че машините - сами по себе си няма да бъдат проблем за идните избори. Проблемът са секционните изборни комисии, защото ние още веднъж до последния миг няма да знаем кои ще бъдат членовете им. Политическите партии имат традиция до последния миг да подменят членовете си.

Това разгласи Румяна Дечева - специалист по изборни въпроси от Обществения съвет към ЦИК в ефира на bTV.

Тя посочи, че сега продължава програмирането на машините и че към момента чакат да видят по какъв начин ще наподобява бюлетината, откакто беше изтеглен жребият и е известно коя партия под кой номер е.

На въпрос къде се намират сега машините, Дечева акцентира, че те са в хранилища и се охраняват от страната.

По мотив недоверието на хората в гласуването с машини, Дечева призна, че си спомня за първия случай – във Велико Търново, при който към тях се основало съмнение. Но се надява, че всички, които дават отговор за изборите по места, ще ги преброят и ще се знае тъкмо коя машина къде отива, по този начин както ще се знае и къде отиват всички останали бюлетини и всичко друго, обвързвано с изборите, само че към този момент машините към момента дълго време ще прекарат в складовете.

Дечева повтори, че нямаме съображение да се тормозим. В момента се прави инспекция на сходството на машините със стандартите, на които те би трябвало да дават отговор. Проверяват се разнообразни параметри, като да вземем за пример какъв брой индивида могат да гласоподават денем на една машина, какви звукове издава тя и дали те по някакъв метод биха могли да подскажат какъв е бил подаденият избор.

Дечева обърна внимание, че бюлетината ще бъде извънредно опростена. Тя посочи, че защото изборът е единствено един – за народни представители, на бюлетината ще има 29 квадратчета. Така гласуването ще бъде доста по-лесно и самата бюлетина не би трябвало да бъде проблем за нито един от гласувалите на предходните избори с машини.

Относно отпадането на една партия от идния избор и неналичието на квадратче номер 21, Дечева бе безапелационна, че това няма да обърка гласоподавателите, даже да не са осведомени с проблема. Обърна внимание, че не номерът е значим, а политиците да ни срещнат с техните политики.

От думите й стана ясно, че е наложително да има пробно гласоподаване, което да помогне на гласоподавателите. Дечева акцентира, че би трябвало да проверим бюлетината, преди да я пуснем в кутията, с цел да сме сигурни, че е отбелязала вярното име и вярната партия.

При неточност в бюлетината имаме право на претенция – т.е. да вземем нова, както и да желаяме да се направи инспекция на машината.

Борислава Кирилова

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР