В България има 3.7 млн. регистрирани превозни средства (от които

...
В България има 3.7 млн. регистрирани превозни средства (от които
Коментари Харесай

Котиривките, а не протестите са смъкнали цените на горивата

В България има 3.7 млн. регистрирани транспортни средства (от които 2.8 млн. леки автомобила) и 4 225 бензиностанции с фискални устройства. Това прави по 1 законен обект на 645 автомобила

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Пазарът на горива - от неодобрение към решения

Дебатът всъщност
23 ное 2018
Касовите бележки за горивата към този момент ще би трябвало да демонстрират брутния марж

Мярката е тип опит на ръководещите да се тушира публичното напрежение поради високите цени
21 ное 2018
" Демократична България " предлага анулация на лобистки закони и повече хранилища за горива

Свръхобезпечения и регулация пречат на конкуренцията на пазара, считат от опозиционната партия
20 ное 2018
Гориво, касови бележки и други фойерверки

Владислав Горанов предлага фискалният бон по бензиностанциите да е с разбивка на цената. Секторът е песимистичен какъв брой ще работи и ще е правилно показаното
14 ное 2018 " Категорично не митингите смъкнаха цените на горивата в България. Падането на интернационалните котировки на нашата суровина е логиката, заради която цените на горивата падат ". Това съобщи генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев.

По отношение на другите ограничения за сваляне на цените, обсъждани с представители на страната, премахването на биокомпонента би могло да понижи цените най-много с 5-6 стотинки.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Колкото до концепцията в касовите бележки да попада брутният марж Златев съобщи: " попитайте министър Горанов. И аз самият не разбирам какво тъкмо би трябвало да създадем ". " Очакваме обяснение от Министерство на финансите по какъв начин механически това да бъде изпълнено. Технически и аз не знам по какъв начин може да стане ", сподели още той, като в случай че би трябвало на всяка една бензиностанция да се счита всеки един литър това доста ще усложни задачата.

Една " тъжна " облага

Все отново от Българска петролна и газова асоциация показаха разбивка на цената на бензина и на дизела и какъв брой са спечелили приблизително фирмите преди две седмици. От нея се вижда, че тогава приблизително сдруженията са печелили по 4 стотинки на литър продадено дизелово гориво и по 1 стотинка на литър бензин.

При дизела за Данък добавена стойност, акцизи и обвързване за запазване на ресурси са отишли общо 45% от крайната цена (2.34 лева на литър), което прави страната " старши сътрудник в този бизнес ", сподели Златев. За петрол, нефтопреработка и търговия са 53% от цената, а 2% е биокомпонента - (4 ст.) При бензина Данък добавена стойност, акцизи и обвързване за запазване на ресурси са 51%, За петрол, нефтопреработка и търговия са 48% от цената (2.11 лева.), а 1% е биокомпонентът.

Разбира се, най-вероятно не инцидентно е определен въпросния миг от преди две седмици, като представители на пазара обясниха, че най-печеливш е бил бизнесът за петролните компании през септември и първата половина на октомври, когато цената вървеше нагоре.

Българският пазар

Според Българска петролна и газова асоциация българският пазар на горива е много кондензиран като има 3.7 млн. регистрирани транспортни средства (от които 2.8 млн. леки автомобила) и 4 225 бензиностанции с фискални устройства. А това прави по 1 законен обект на 645 автомобила, като междинното за Европейския съюз е 3900 автомобила.

Данните на асоциацията, взети от Национален статистически институт, за интервала 2011 - 2017 година демонстрират, че вносът в страната е нараснал със 70%, като от 911 хиляди тона през 2011 година през 2017 година е 1.552 млн. тона. Общото ползване в страната на едро и дребно пък се е нараснало с 34%, като от 2.32 млн. тона през 2011 година е достигнало 3.117 млн. тона (като най-вече пораства потреблението на LPG - 54%, следвано от дизела - 41% растеж и на бензина - единствено с 2%).

От асоциацията още веднъж отхвърлиха тезата, че данъчните хранилища са спънка пред бизнеса, като все още тяхната численост е 121, като от тях членовете на Българската петролна и газова асоциация разполагат с 23. От асоциацията обаче не дадоха отговор какъв % е това от общия потенциал на складовете, като се вземе под внимание, че в тях влиза и рафинерията и тръбата от нея.

По-интересно обаче е каква ще бъде картината на пазара след влизането в действие на новия секторен закон за горивата, който ще ограничи конкуренцията и ще е в тежест на по-малките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР