В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между

...
В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: 48% от младежите в България между 15 и 24 г. нямат базови умения за средно образование

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст сред 15 и 24 година или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им нужни за приблизително обучение. Това демонстрират данните на отчет на УНИЦЕФ. А 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят цифрови умения.

Под „ цифрови умения “ се схваща умеенето да схващат и употребяват технологиите и се мери посредством дял на младежи, които могат да извършват съществени действия на компютър, да вземем за пример: прекопирване или пренасяне на файл или директория, функционалности за прекопирване и слагане за повтаряне или пренасяне на информация в документ, изпращане на и-мейли с атачмънти и трансфер на файлове сред устройства

Базовата просветеност и математическата грамотност; меките умения, в това число уменията за живот и социално-емоционалните умения; цифровите умения, които разрешават на хората да употребяват и схващат технологиите; характерните за специалността умения, които подкрепят прехода към заетост; и предприемаческите умения са от значително значение за просперитета на децата.

Тези умения са от решаващо значение и за развиването на обществата и стопанските системи.

Поради огромния брой младежи, които не посещават учебно заведение и ниското равнище на придобиване на базисни умения, страните по света са изправени пред рецесия, като по-голямата част от младежите не са готови да станат част от днешната работна мощ - се отбелязва още в отчета.

По данни на Евростат (2021) 14 % от младежите в България са отвън системите на претовареност, обучение или образование. А 120 000 деца в учебна възраст са в риск от отпадане от просветителната система – демонстрира изследване на МОН от 2021 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР