В бъдеще борбата на Запада и Япония с други държави

...
В бъдеще борбата на Запада и Япония с други държави
Коментари Харесай

Предстои ли борба за ресурси на Запада и Япония с други страни

В бъдеще битката на Запада и Япония с други страни за оскъдните енергийни запаси и селскостопанските артикули ще се ускори, защото световните вериги на доставки могат да бъдат съществено нарушени. Което пък може да стане при положение на образуване на по този начин наречената " блокова стопанска система ". Това написа през днешния ден японският вестник Mainchi в разбор, отдаден на 50-ата годишнината от петролната рецесия от 1973 година и вероятното й повтаряне в наши дни.

Изданието отбелязва, че актуалната енергийна рецесия и покачването на цените на енергоносителите, което се случи през миналата година на фона на обстановката към Украйна, има прилики със събитията отпреди 50 години.

" Всъщност, търсенето на недопечен нефт непрестанно нарастваше даже преди четвъртата арабско-израелска война (6-24 октомври 1973 г.), защото стопанските системи на развитите индустриални страни растяха бързо и салдото сред търсене и предложение беше в сложна позиция. Тогава стартира война, която докара до неочакван петролен потрес ", разяснява за изданието Кен Кояма, ръководещ шеф на Института по енергийна стопанска система на Япония.
 Инфлацията в Япония е най-висока от над 40 години
Инфлацията в третата по величина стопанска система в света е най-висока от над 40 години

Наблюдава се ускорение на темпа както на годишната, по този начин и на месечната инфлация

Mainchi отбелязва, че преди началото на военната интервенция в Украйна, икономическата интензивност и търсенето на енергийни запаси по света са се увеличавали по същия метод, както преди рецесията от 1973 година Този път обаче главният проблем беше намаляването на доставките на съветски природен газ, прибавя вестникът.

Освен това, както написа в разбора си японското издание, понастоящем не е изключен разновидността за образуване на блокова конструкция на международната стопанска система, при която западните страни и Япония ще противостоят на Китай и Русия, което ще утежни веригите за доставки на артикули и ще докара до неустойчивост.
 Какъв ще е растежът на стопанските системи на Съединени американски щати, Китай и Япония през 2023 година
Какъв ще е растежът на трите най-големи стопански системи в света през 2023 година

Прогнозата на Организация на обединените нации

" Досега глобализацията правеше допустимо приемането на евтини китайски и други артикули от цялостен ​​свят. Ако това към този момент не продължи, цените на енергоресурсите (и селскостопанската продукция) по всяка възможност ще се покачват в дълготраен проект ", счита икономистът.

" В бъдеще Западът и Япония ще се борят за нищожни запаси и селскостопански артикули с други страни. Иначе казано, това е директно обвързвано с " икономическата сигурност ", която настоящето държавно управление на Япония дефинира като една от най-важните области на нейната политика ", цитира вестникът мнението на икономическия съветник Такахиро Сузуки.
 Срив при продажбите на нови коли в Япония
Срив при продажбите на нови коли при третата най-голяма стопанска система в света

Показателят е най-нисък за последните 45 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР