В английското курортно градче Карбис бей започна тридневната среща на

В английското курортно градче Карбис бей започна тридневната среща на ...

Пандемията беше на фокус в първата работна сесия на Г-7


В английското курортно градче Карбис бей започна тридневната среща на 7-те най-развити индустриални страни в света. Това е първата среща на лидерите им от две години насам. На първата работна сесия беше обсъдено бъдещето след пандемията от коронавирус.

В разговорите участват лидерите на Съединените щати, Япония, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Канада. На форума са поканени председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на Австралия, Република Корея и Южноафриканската република. COVID-19, климатичните промени, отношенията с Русия и Китай са сред темите на срещата.

Разглежданите въпроси за бъдещето след пандемията намериха отражение в лозунга на британското председателство на срещата - "Да изграждаме отново, но по-добре".

Очаква се Голямата седморка да предостави 1 милиард дози ваксини на по-бедните държави с надежда да се сложи край на пандемията през 2022 година.

"Друг въпрос очевидно ще бъде как да рестартираме световната икономика и аз разбира се съм щастлива, че американският президент е тук.Да можеш да се срещнеш с Джо Байдън е важно, защото той се придържа към ангажимента за мултилатерализъм, нещо което ни липсваше в предишните години", каза германският канцлер Ангела Меркел.

Тази вечер британската кралица Елизабет Втора даде прием за лидерите в ботаническа градина в графство Корнуол.

Освен това гостите ще се насладят на уменията на двама от най-добрите местни шеф готвачи. В менюто на вечерята след приема тази вечер са включени овкусен пъпеш, супа гаспачо, калкан с картофи и паста от див чесън, билки от корнуолски градини, торта с ягоди.

Близо 12000 полицаи следят за реда и сигурността на форума. Не липсват и протестни акции с карикатури на лидерите на най-богатите страни.

Източник: bnt.bg