В актуализацията на бюджета са заложени 1,6 млрд. лева допълнителни

...
В актуализацията на бюджета са заложени 1,6 млрд. лева допълнителни
Коментари Харесай

1,6 млрд. лв. допълнителни приходи заложени в актуализацията на бюджета

В актуализацията на бюджета са заложени 1,6 милиарда лв. спомагателни доходи - от в допълнение платени налози и осигуровки. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев, който също се включи в работната среща с президента Румен Радев за развитието на пандемията от ковид у нас и нужните здравни и социално-икономически ограничения за минимизиране на последствията от възможна нова вълна.

От заложената сума, 1,1 милиарда към този момент са събрани и за приходната част на бюджета ние нямаме терзания, тя ще може да бъде изпълнена, акцентира министър Василев. С тези спомагателни доходи ще може да се финансират всички здравни ограничения, които са в размер на 335 млн. лв. спомагателни разноски, уточни той и показа подробни данни и за останалите планове.

 430 млн. лв. в допълнение са планувани за подкрепа бизнеса, в това число е заложена и поддръжка за авиацията, рапортува Василев.  С 575 млн. лв. се обезпечава финансиране на стратегиите и актуализацията на пенсиите от 1 октомври.

Фондът за бедствия и повреди е съвсем привършен, само че предвиждаме в него спомагателни 35 млн. лв., добави още министър Василев.  Той обърна внимание, че всичко това се случва без да се взима спомагателен дълг и без да се усилва дефицитът.

" Според нас това е един доста уравновесен бюджет, една актуализация, подсигуряваща подготовката на системата и която финансово подсигурява всички проекти, тъй че да не би трябвало да се търсят разноски от пера, от които няма по какъв начин да се вземе ", изясни финансовият министър. Той особено означи, че без значение какъв брой повече доходи има в бюджета, държавното управление не може да ги харчи без решение от парламента в помощ на всички тези ограничения.

По думите на Василев, Народното събрание е в правото си да реши дали по този начин препоръчаният проект и неговото финансово поръчителство би трябвало да се случат по този метод или по някакъв различен. Отправи и задочна молба му към депутатите това да стане бързо, тъй като, в случай че има закъснение с месец или два и " всичко се прави изначало ", това ще сложи в доста затруднена обстановка идващия финансов министър.

Ние заварихме сложна обстановка, само че я заварихме относително рано в годината и имаше още разноски, които могат да бъдат преструктурирани. В момента сме три месеца по-късно. Разходите, които могат да бъдат преструктурирани, към този момент са доста намалели, и макар че ще съберем спомагателните доходи, те ще седят и ние няма да можем да ги харчим в поддръжка на бизнеса, на обществените ограничения, на опазването на здравето, тъй като няма да има утвърдени разходни тавани от Народното събрание, изясни финансовият министър. Затова е извънредно значимо да се прегледа актуализацията, в случай че има предпочитание за промяна, такава да бъде направена, само че в в действителност незабавен порядък - до края на месеца, да бъде призната някаква форма на актуализация на бюджета, с цел да може да продължи ритмичната работа и на стопанската система, и на опазването на здравето, а и с цел да може да продължи общественото подкрепяне до края на годината, аргументира се Василев.

По думите му бюджетът за тази година е бил разчетен по този начин, че ограниченията за поддръжка на претовареност са изтичали през май, обществените - в края на март, а здравните ограничения са били обезпечени ненапълно до септември. С спомагателни постановления предходното държавно управление е удължило всички ограничения до края на май. Оттам нататък трябваше да се търси преструктуриране на разходни пера в бюджета, с цел да може тези ограничения да бъдат продължени. Чрез преструктуриране ограниченията са продължени юни, юли, август, тъй че има задоволително средства до края на сегашния месец по отношение на настоящите разходни тавани в бюджета тези ограничения да могат да продължат, означи Василев.

" Това, което направихме с Министерство на здравеопазването, беше първо проектите на министерството и финансовата помощ да бъдат приведени по отношение на степента на епидемиологична конюнктура - зелена, оранжева, алена. Второто нещо беше - във всичките здравни заповеди, в случай че един бизнес постоянно тества служащите или те са имунизирани, този бизнес може де продължи да работи и няма да бъде затварян. Което е от извънредно огромна значимост за икономическата обстановка в страната, тъй като дава късмет, без значение какво се случва с епидемията, стопанската система да продължи да работи ритмично за бизнесите, работещите в които са имунизирани или имат ресурса да си тестват постоянно служащите ", обясни още министър Асен Василев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР