В актуализацията на бюджета нямаше и лев за образование“, допълва

...
В актуализацията на бюджета нямаше и лев за образование“, допълва
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Всичко, което захвана „Промяната“ в образованието – катастрофира


„ В актуализацията на бюджета нямаше и лев за обучение “, добавя той

„ Още не са разпределени 20-те млн. лв. за висшите учебни заведения, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари. Не са разпределени и вторите 20 млн. лв., които гласувахме да са според от оценката за качество и реализация ", оповестява в собствен пост някогашният министър на образованието Красимир Вълчев.

Всичко, което захвана „ смяната “ в образованието, катастрофира - обединяване на висши учебни заведения, промени в наукометричните индикатори, общи критерии за препоръка на университетския състав, Фонд „ Стефан Стамболов “. Още не са разпределени 20-те млн. лв. за висшите учебни заведения, гласувани със Закона за държавния бюджет през февруари, поради приумицата на някогашния министър да ги обвързва разпределението им с промени в правилниците на висшите учебни заведения. Не получих отговор от министър Денков на въпроса коя от двете политики, провеждани през последните две години по отношение на държавните висши учебни заведения с бюджета ще продължи да следва - за изпреварващо увеличение и гарантиране на минималните съществени заплати или за увеличение на тежестта на оценката за качество и реализация в общата дотация. Всъщност той се отхвърли и от двете. Не получих, тъй като нямаше политика. Не са разпределени и вторите 20 млн. лв., които гласувахме да са според от оценката за качество и реализация. И едните, и другите спомагателни средства прочее бяха утвърдени по предложение на народни представители, а не на Министерски съвет, респ. министъра на образованието и науката. Заради липса на отношение или поради негативно отношение, не знам, само че не усетих възприятие на ангажираност и персонална задача у министър Денков, че би трябвало да се бори за системата и да я пази. Поради това и в актуализацията на бюджета нямаше и лев за обучение. Защото нямаше кой да я отбрани. Министърът на образованието и науката защитаваше нарастването на пенсиите. Това му беше отговора, когато го попитах за какво няма нищо за обучение - приоритет са пенсиите.

Пак вследствие на наше предложение бяха ободрени 150 млн. лв. в допълнение за предучилищно и учебно обучение и 27 млн. лв. за висше обучение. Предложение, против което в бюджетна комисия гласоподаваха Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България.

И в случай че за неуспехите във висшето обучение са отговорни неналичието на умения да се ръководи си
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР