В 7 часа българско време трябва да влезе в сила

...
В 7 часа българско време трябва да влезе в сила
Коментари Харесай

Влезе в сила примирието между Израел и Хамас

В 7 часа българско време би трябвало да влезе в действие дълго чаканата четиридневна пауза в боевете сред Израел и " Хамас ". По-късно през днешния ден се чака освобождението на първата група израелски заложници, държани от палестинската формация.

Първите 13 заложници - дами и деца - би трябвало да бъдат освободени в 16 часа през днешния ден, съгласно катарските медиатори. Споразумението планува Хамас да върне 50 заложници за четири дни, а в подмяна Израел ще освободи 150 палестински пандизчии. Военният представител Даниел Хагари съобщи, че роднините на 13-те заложници, определени да бъдат освободени през днешния ден, са били осведомени. Освобождаването на всеки спомагателни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден, оповестява БНР.

На хората в южната част на Газа няма да бъде позволявано да се движат на север по време на краткотрайното прекъсване на боевете. Израелските сили за защита ще бъдат „ ситуирани по линиите на преустановяване на огъня в линията “, както и в „ едва обитаеми региони “.

Египет заяви, че възнамерява да доставя в линията Газа 130 000 литра дизелово гориво и 4 камиона бензин всеки ден, откакто филантропичното помирение влезе в действие. Предвижда се в палестинския анклав на ден да влизат и по 200 камиона, натоварени с филантропична помощ.

Междувременно на конференция израелският министър на защитата Йоав Галант сподели, че Израел ще продължи интензивните си военни дейности в линията Газа най-малко още два месеца след края на късото помирение. Армията ще продължи да оказва напън за освобождението на още заложници. По думите му след края на интензивните сражения ще има потребност от продължение на многочислените интервенции в анклава, до момента в който произлизащата оттова военна опасност не бъде ликвидирана.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР