В 46 мозъчни центрове в България миналата година се е

...
В 46 мозъчни центрове в България миналата година се е
Коментари Харесай

Исхемичният инсулт е водещата причина за смърт у нас

В 46 мозъчни центрове в България предходната година се е провеждала най-малко по една тромболиза. Това сподели доцент Росен Калпачки, шеф клиника по нервни заболявания към УМБАЛ " Св. Анна “-София в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

„ Това не е малко. Големият проблем обаче е, че са извънредно неравностойно показани и огромна част от тези центрове вършат по една-две процедури на година, което към този момент е извънредно малко “, посочи той. Доц. Калпачки акцентира, че в УМБАЛ „ Св. Анна “ се лекуват 8% от инсултите в България, само че там се вършат 41% от процедурите в страната. Лечебното заведение приема 18% от инсултите в София, само че прави 72% от всички тромболизи в столицата. „ В София би трябвало да има повече центрове, които вършат тромболизи “, безапелационен беше той.

По думите му центрове, в които се вършат тромболизи липсват в Бургас, Ямбол, Видин, Враца, Монтана, до момента в който Хасково е измежду водещи в области по тези процедури. „ Първата крачка е направена “, добави доцент Калпачки.

Той заяви, че сега се създава мобилно приложение, което да помогне на хората, получаващи инсулт, да бъдат диагностицирани незабавно. „ Приложението дава опция всеки да може да тества индивида до него дали има някои от признаците на инсулт. Когато насочите телефона към индивида, камерата го снима и регистрира дали има деформиране на лицето. След това карате пациента да каже „ Небето е синьо “ и в случай че не го споделя както би трябвало, телефонът алармира. Освен това във всеки уред има жироскоп, посредством който може да се откри дали една от ръцете е по-слаба от другата. В момента се събират заболели и здрави контроли, които да създадат проложението работещо “, сподели доцент Калпачки и добави, че приложението, в чието създаване е партьор и Дружеството по неврология, ще бъде налична до няколко месеца.

„ Ангажимент на всеки един човек е да се защищити от инсулт. Само направете съпоставяне какъв брой от българските и немските пациенти да вземем за пример, вървят на профилактични прегледи “, сподели още доцент Калпачки.

„ Водещата причина за смъртност в България е исхемичният инсулт, макар пандемичната конюнктура и всички останали фактори. Миналата година има 50 000 души, лекувани по клинична пътека „ Исхемичен мозъчен инсулт “. Това сподели доктор Нурфет Алиоски, неврохирург в Отделение по ендоваскуларна неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Анна “.

„ Колкото повече хора знаят за признаците за инсулт, толкоз по-добре, с цел да може да се извика кола за спешна помощ оптимално бързо “, сподели той.

Д-р Алиоски посочи, че е част от интервенционален екип, в който дружно с сътрудниците невролози се занимава лекуването на исхемичните инсулти чрез ендуваскуларните процедури.

„ Този способ се ползва, когато не е било сполучливо лекуването единствено с тромболизата. Ендуваскуларният способ се ползва до шестия час. Ако пациентът постъпи сред четвъртия и шестия час от инсулта, също се ползва единствено тази животоспасяваща съвременна процедура “, посочи той.

Д-р Алиоски добави, че постъпват младежи с тежки инсулти, поради генетична предиспозиция - тромбофилия. Затова пациент с приемственост е добре да си направи генетичен панел за тромбофилия. Изследването е ново за България и демонстрира вероятността за инсулт. Това е скрининг, който не е наложителен на никое място по света “, сподели той.

„ Качеството на живот на пациент след инсулт постоянно е влошено. Някои остават с трайни проблеми в говора, има физикални и психически последствия. Ако се е реагирало в точния момент, в случай че се е приложила тромболиза или различен способ, последствията може да не са такива. След инсулт постоянно пациентите се депресират. В Александровска болница лекуваме такива хора “, сподели доцент Георги Ангов, невролог и отоневролог в Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ " Александровска ".

По думите му депресията се отключва поради директното увреждане на мозъчната тъкан от една страна, въпреки това депресията идва като психична реакция, поради това, че човек е неподвижен, не може да приказва и не може да се възвърне незабавно след претърпян инсулт.

„ Депресията е сериозен рисков фактор за инсулт и сериозна последица от инсулта. Защото при депресията се трансформират посредници в мозъка, които могат да трансформират работата на мозъка и оттова да се стигне и до инсулт, разясниха още топ невролозите “, сподели доцент Ангов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР