В 39-ия ден от войната руските сили се изтеглиха от

...
В 39-ия ден от войната руските сили се изтеглиха от
Коментари Харесай

Кадри от Буча разкриват шокираща жестокост на руската армия, Русия ги определи като фалшиви

В 39-ия ден от войната съветските сили се изтеглиха от региона на Киев. Кадри от към този момент освободения град Буча, обаче, разкриват шокиращата свирепост на съветската войска към цивилното население. Десетки тела са открити по улиците на града, оповестяват задграничните публицисти, влезнали в града. Русия отхвърли обвиняванията във военно закононарушение и дефинира фрагментите от Буча като подправени.

Трети ден северозападното предградие на Киев - Буча, е под украински надзор. До преди войната, красивите борови гори в района са притегателна мощ за жителите на столицата, които желаят да избягат от огромния град. След седмици съветска окупация, Буча е неузнаваема - няма постройка, която да не е наранена от ударите. Жителите описват за ужаса, който са претърпели.

Чуждестранни публицисти, влезнали в Буча, описват, че единствено на една от улиците е имало над 20 натрупа. Хората са били облечени в цивилни облекла, а някои от тях са били със завързани ръце. Местните управляващи оповестяват, че над 300 души са заровени в всеобщ гроб. Европейските водачи дефинираха случилото се като " съзнателно кръвопролитие " и " военно закононарушение ".

" Шокиран съм от чудовищната свирепост на съветската войска в освободения регион на Киев. В Буча е осъществено кръвопролитие. Предстоят нови наказания от страна на Европейски Съюз. Слава на Украйна! ", съобщи Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

" Ужасена съм от известията за неописуемия смут в регионите, от които се изтегля Русия. Необходимо е незабавно осъществяване на без значение следствие. Извършителите на военни закононарушения ще бъдат подведени под отговорност ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

В следващото си послание украинският президент Володимир Зеленски приветства освобождението на целия киевски район. Той удостовери и че летище Гостомел, покрай столицата, където се водят сражения от първия ден на войната, още веднъж е под украински надзор.

" Измина още един ден, в който се отбранявахме. В който, въпреки и мъчно, се приближихме още една крачка по-близо до мира. Мир, който никой няма да ни даде безплатно. Трябва да сме наясно с това. Глобалната система за сигурност се провали. Нашият мир няма да бъде резултат и от решения, направени от врага ни в Москва. Не бива да таим напразни очаквания, че те просто ще изоставен страната ни. Можем само да си спечелим мира - както с борби, по този начин и с договаряния ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски неколкократно е призовавал за диалог с съветския президент Владимир Путин. Според него единствено по този начин може да бъде комплициран завършек на войната. Главният договарящ от съветска страна, обаче, разгласи през днешния ден, че мирните договаряния сред Киев и Москва не са напреднали задоволително, за провеждането на лидерска среща. Руската позиция за статута на Крим и Донбас остава непроменена. Двете страни организираха серия от срещи, които към този момент остават без значителен резултат.

Рано тази заран Одеса е събудена от въздушни удари на съветската войска. С часове над града се издигат гъсти облаци пушек. Руското министерство на защитата удостовери за офанзивата и добави, че цел са били рафинерия и хранилища за горива. От украинската страна оповестяват, че няма потърпевши хора. В ранния следобяд ракети удариха и пристанище Николаев. То, както Мариупол и Одеса, измежду целите на съветските сили, в опит да откъснат достъпа на украинската страна до Черно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР