В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Снежана

...
В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Снежана
Коментари Харесай

Една лекарка се грижи за жителите на 32 населени места

В 27-годишната си процедура на доктор на село доктор Снежана Бакърова се е сблъсквала с всевъзможни случаи. Пред кабинета ѝ в село Смилян постоянно има пациенти, тъй като е единственият доктор за 32 села и махали в региона.

Срещаме се с доктор Бакърова чак откакто е прегледала всичките си пациенти в здравната работа в Смилян. Но това напълно не е края на работния ѝ ден.

доктор Снежана Бакърова: Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми аргументи, популацията не е локализирано на едно место, прислугвам доста пациенти, които са в доста обитаеми места.
В пациентската листа на селската лекарка има над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в региона. За да ги обиколи ѝ се постанова да изминава повече от 30 километра.
Лошото е, че пътищата са по-трудно проходими, не на всички места има покритие... и това основава компликации при връзките. Обикновено популацията, което прислугвам е застаряващо, доста болно, околните на тези възрастни хора са в града.
Допълва, че има голяма разлика от практиките в града, където са близо незабавен център, болница, лаборатории. На село изискванията на труд за лекаря са доста по-тежки.
Имам значително повиквания през нощта, на които няма по какъв начин да откажа, тъй като в доста обстановки пациентът е супер незабавен и до идването на незабавен екип аз би трябвало да направя ред неща, с цел да мога по някакъв метод да бъда потребна на пациента.
Затова и хората в Смилян и близките села признават професионализма ѝ.
Росица Ортакчиева - гражданин на Смилян: Много добре си прави работата, всички сме доста удовлетворени от нея... постоянно се отзовава при потребност, без значение кога на денонощието сме се обадили, постоянно се отзовава.
Д-р Бакърова не скрива, че има проблеми в работата на общопрактикуващите лекари. Едно от нещата, които отблъскват младите от специалността е доста документи, с която са затрупани.
Ние по-малко преглеждаме в сравнение с пишем. Истината. И има какво да се направи, в този смисъл даваме ужасно доста оферти, само че системата е доста тромава.
Селската лекарка счита, че страната е дебитор и на медиците и на пациентите в отдалечените села. Междувременно обаче потегля към село Арда, където я чакат 20 души и работният ѝ ден продължава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР