В 23.30 ч. след десет часа и половина дебати парламентарната

...
В 23.30 ч. след десет часа и половина дебати парламентарната
Коментари Харесай

Проектозаконът за бюджета създаде трудно управляем хаос в парламента

В 23.30 ч. след 10 часа и половина диспути парламентарната комисия по бюджет и финанси гласоподава проектозакона за бюджета .

За това, което се случи по време на тези диспути, красноречиво приказват две изречения, произнесени в края на съвещанието. Първата е на ръководителя на комисията Йордан Цонев, който съобщи: " Колеги, не съм сигурен какво ще се получи от това, което направихме " .

А втората - на министъра на финансите Асен Василев, който заявява: " За протокола декларирам, че заради отпадането на ограниченията за събираемост Министерството на финансите не поддържа този бюджет ". Подобен парадокс от дълго време не се бе случвал. Мнозинството да докара министъра си до там да се откаже от бюджета си.

Впрочем целият нескончаем и изтощителен спор в комисията сътвори натрапчивото чувство, че проектозаконът за бюджета за 2023-а провокира мъчно управляем безпорядък. Не бяха редки случаите, когато се гласоподаваха допълнения към текстове в закона, препоръчани от депутати от една парламентарна група, и незабавно по-късно по предложение на други депутати от същата парламентарна група отпадаше целият текст в едно с гласуваните към този момент допълнения. Подобни казуистики извадиха от равновесие даже известния със своята безчувственост Йордан Цонев. Той ни повече, ни по-малко заплаши депутатите, че ще приключи съвещанието на комисията и тогава приемането няма да се вмести в никакви законови периоди. А да напомним, че те изтичат на 31 юли.

Друг театрален миг беше, че постоянно се случваше депутатите да би трябвало да гласоподават законови промени и допълнения, чието осъществяване обаче бе в директна взаимозависимост с към този момент отхвърлени по-рано допълнения.
 Депутатите не одобриха да се откажем от дерогацията за съветския нефт
Депутатите не одобриха да се откажем от дерогацията за съветския нефт

Йордан Цонев от Движение за права и свободи отбрани геополитическия вектор

" Подобни практики ще създадат правенето на отчета на комисията извънредно сложна задача. Но аз съм заставен да подлагам на гласоподаване даже тези обезсмислени поради неприложимостта им оферти, тъй като в пленарната зала текстовете, от които зависи тяхната употреба, може да бъдат признати, без значение, че в този момент в комисия те са отхвърлени ", разяснява Цонев.

Истинското предизвикателство в приемането на проектозакона за бюджета бяха записаните в преходните и заключителните му разпореждания многочислени промени в редица други данъчни, данъчно-процесуални и други нормативни актове, като да вземем за пример Закона за Министерство на вътрешните работи и за заплащанията в брой. По концепция на министъра на финансите тези промени би трябвало да изиграят основна роля в повишение на събираемостта на бюджетните данъчни, осигурителни и неданъчни доходи. Но още в самото начало тъкмо те бяха посрещнати на нож и от бизнеса и от гилдията на счетоводителите като неприложими и увеличаващи административната тежест. И това накара доста депутати, включително и от " ГЕРБ-СДС " - политическия сътрудник на " Продължаваме промяната - Демократична България ", да заявят, че ще се опълчват на всички тези промени. Специално депутатът от ГЕРБ Делян Добрев още преди седмица изрично съобщи, че ще предложи анулацията на всички тези текстове. Каза го и го направи.

При разискването на прословутите преходни и заключителни разпореждания параграфите в тях започнаха да падат безусловно като зрели круши . Още при отпадането на параграф втори, който регламентираше спомагателни условия за отчетност и осъществяване на вноски към държавните фондове от страна на производителите на електрическа сила, финансовият министър се опита да възпре депутатите.

" Ако този параграф отпадне и в пленарна зала, където се вземат окончателните решения ние ще помолим депутатите да анулират своето решение от 9 декември предходната година, което споделя, че всички български компании получават отплата за силата си над 200 лв. на мегаватчас, тъй като без този параграф няма да имаме източник на финансиране на тази отплата ", съобщи Асен Василев. И незабавно получи имитация от Делян Добрев, който съобщи, че източник има и той е показан в параграф четвърти, където са наредбите, съгласно които остатъците от средства по остарели европейски стратегии да преминат във фонд " Сигурност на енергийните системи " и от там да влязат в бюджета на Министерството на енергетиката.

" Освен това не е ясно дали изобщо ще се наложи да се заплащат такива обезщетения поради намаляващите цени на електрическата енергия " сподели Добрев. Той напомни, че и до момента пари за изплатените през предходната година обезщетения за бизнеса в размер на 4 милиарда лв. не са се събирали по оферти в параграф 3 метод, а са идвали от свръхпечалбите на държавните енергийни сдружения и тази опция се резервира.
 Бюджет 2023 е с призната рамка след повече от 3 часа диспути
Бюджет 2023 е с призната рамка след повече от 3 часа диспути

Данъци в средата на годината не се подвигат

" Досега обезщетенията не са финансирани през налози и няма да бъдат финансирани през тях и за в бъдеще ", разгласи депутатът от ГЕРБ. Тези негови думи навеждат на мисълта, че посредством някои от преходните заключителни разпореждания финансовият министър се пробва да реши проблеми в приходната част, като тихомълком прокарва ограничения за увеличение на данъчната тежест. Да напомним, че това може да става и без да се усилват данъчните ставки. Много по-йезуитски и мъчителен за бизнеса и жителите метод е това да се прави посредством разширение на данъчната основа. Добре е в пленарна зала депутатите да извърнат при полемиката по бюджета по-голямо внимание на този въпрос.

Министърът, несъмнено, изрази противоречие с Добрев, като съобщи, че най-оптимистичната оценка за средствата по параграф 4 е към 700 млн. лв. и те няма да са задоволителни, в случай че цената на електрическата енергия се усили сензитивно. Но Добрев го репликира да не плаши хората и бизнеса с такива хипотетични прогнози. И параграф 3 отпадна макар прегласуването.

Депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев пък изиска да отпадне и параграф 4, само че това не бе признато. Но Делян Добрев предложи корекции в него, които по-детайлно конкретизират по какъв начин и при какви условия могат да се изразходват насъбраните във фонд " Сигурност на енергийните системи средства ", а точно само за компенсиране на високи енергийни цени и за нищо друго. Казано другояче, финансовият министър няма да може да ги употребява като буфер, с цел да запушва дупки в бюджета. И препоръчаните от Добрев корекции по този параграф бяха признати. Асен Василев се опита да го финтира с репликата, че има предложение на работната група, в което са залегнали и концепциите на Добрев, само че удари на камък. Оказа се, че разновидността, за който приказва Асен Василев, е заседнал в административни процедури и изобщо не е позволен за гласоподаване.

Само от състоялите се до този миг пререкания към този момент се сътвори чувството, че в преходните и заключителни разпореждания на проектозакона са заровени логаритмите, на които Василев разчита да извади формираната бюджетна сметка на стремежи от него резултат. Но очевидно неговите формули не бяха пресметнали огромните незнайни на политическата логичност. А те са най-важни в парламентарния спор.

Екшънът продължи и по параграфа, въвеждащ спомагателни ограничавания при заплащане на хонорари в брой. Там множеството оферти от депутатите бяха за отпадане на условието за заплащане единствено по банков път , тъй като представлявало тежка административна тежест. Тази теза отбрани депутатът от " ИТН " Тошко Йорданов.

Министърът на финансите се опита да резервира като цяло концепцията за заплащане на заплати единствено по банков път с цената на някои отстъпки, заявявайки единодушие от него да бъдат изключени единствено най-малките компании и бизнесмени, които наемат служащи на еднодневни контракти. И изглеждаше, че този път финтът му ще мине. При това той направи поклон към сътрудниците от ГЕРБ, тъй като предлагането бе на Десислава Атанасова и група народни представители. Но в идната минута бе застигнат от товарния трен в лицето още веднъж на Делян Добрев, който предложи параграфът напълно да отпадне. И тук се сътвори обстановка, при която един народен представител от ГЕРБ неодобрява предложение на собствен съпартиец, само че в действителност огромният губещ бе още веднъж министърът на финансите Асен Василев.
 Данъците няма да порастват и в Бюджет 2024, дават обещание от ПП/ДБ
Данъците няма да порастват и в Бюджет 2024, дават обещание от ПП/ДБ

Мартин Димитров не се тормози от каузи, които „ Лукойл “ вероятно ще заведе

Тук финансовият министър не устоя и съобщи: " Колеги с огромен възторг гласувахме приходната част на проектобюджета. Т ова, което сега от ГЕРБ вършат, е да лишат Национална агенция за приходите от принадлежности, с които могат да съберат налозите . Разбирам, че на някои хора може да им е смешно. Но това, което вършим сега, е да кажем, че ще съберем над 2 милиарда лв. повече доходи, след което се подиграваме на хората от приходните организации, като им лишаваме опцията да проследят тези доходи и да ги съберат. Това ще сложи под въпрос дали ще можем да финансираме разноските, които одобрихме в бюджета ".

Депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев незабавно пое топката и предложи на Делян Добрев да поправят това, което са дали своят вот досега. Добрев обаче изрично отхвърли и продължи със единодушието на болшинството от комисия да събаря един след различен параграфите в преходните и заключителни разпореждания. Единствения компромис, който той съобщи, че е получил партийна поръка да направи, е да остави събирането на спомагателни дивиденти от енергетиката. " Аз не съм склонен с това, само че ще се съобразя с постигнатото сред партиите единодушие ", разгласи Добрев. И извърши заканата си.

В края на съвещанието на комисията се оказа, че всички ограничения за събираемост, залегнали в параграфите на преходните и заключителни разпореждания на проектобюджета, са анулирани. Което провокира финансовият министър да съобщи на финала, че в този му тип не поддържа проектозакона . Дали той ще остане в настоящия си тип и след окончателното му гласоподаване в пленарна зала, следва да забележим. Но е забавно по какъв начин години наред финансовите министри на предходни кабинети са съумели без сходни ограничения за събираемост да извършват бюджети с доста по-малки дефицити от 3% от Брутният вътрешен продукт. Може би казусът на настоящия не е в приходите, а в разноските. Това също заслужава да се разиска в пленарна зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР