В 13 часа днес започва заседание на Министерския съвет, на

...
В 13 часа днес започва заседание на Министерския съвет, на
Коментари Харесай

МС обсъжда разпределението на 268 млн. лв. за повишение на заплатите в държавния сектор

В 13 часа през днешния ден стартира съвещание на Министерския съвет, на което ще бъде разисквано държавно разпореждане за систематизиране на 268 милиона лв. от държавния бюджет за растеж на заплатите в редица структури в администрацията, измежду които Агенцията за обществено подкрепяне, Националния застрахователен институт, Националната здравноосигурителна каса.

Възнагражденията ще бъдат нараснали със задна дата от 1 януари 2024 година. Целта е да се преодолеят диспропоциите в заплатите в бюджетните организации. Подготовката на документа лиши повече от три месеца.

Проектът на постановлението планува да се дефинират нови размери на самостоятелните съществени месечни заплати в десетки разнообразни организации, като те се усилват с избрана сума. Тя варира от 215 лв. за равнище " реализатор " до 375 лв. за ръководители.

Така да вземем за пример работещите на служба обществени служащи в Агенцията за обществено подкрепяне, които са близо 2600 души, ще получат по 231 лв., а минималната им съществена заплата става 1400 лв.. За Агенцията плануванаъа сума е над 16 милиона и половина лв.. За Националната здравноосигурителна каса се заделят над 8 милиона и 500 000 лв., а за Националния застрахователен институт – 13 милиона.

Над 30 милиона лв. са планувани за Националната организация за приходите, близо 6 милиона – за Агенция " Пътна инфраструктура " и над 3 милиона за организация " Борба с градушките ".

Само за чиновниците на Националния статистически институт новите размери на самостоятелни съществени месечни заплати се дефинират считано от 1 март. За тях са планувани малко под 3 милиона лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР