В 12 държави от ЕС бензинът и дизелът са по-евтини,

...
В 12 държави от ЕС бензинът и дизелът са по-евтини,
Коментари Харесай

Добрев: В 12 държави от ЕС бензинът и дизелът са по-евтини, деругацията е само в интерес на Кремъл

В 12 страни от Европейски Съюз бензинът и дизелът са по-евтини, от дерогацията печели единствено Кремъл. Това съобщи ръководителят на Енергийната комисия Делян Добрев в декларация от парламентарната естрада във връзка оповестената публикация в европейското издание на Politico, в което се твърди, че " Русия печели по 1 милиард евро посредством малка врата в глобите на Европейски Съюз – и благодарение на България ", съобщи.

" От година и половина ви изяснявам, че от дерогация печели само и единствено режимът в Кремъл, никой различен, а сметката я заплаща българинът. Днес това ви го споделиха от Politico въз основата на редица интернационалните проучвания, а това внезапно стана вест.

Уважаеми сътрудници, това не е вест. Това ви го повтаряме от тази естрада десетки пъти, изключително на сътрудниците от Демократична България, които се разсейват, усмихват се учтиво и се вършат, че не чуват какъв е въпросът ", съобщи той.

" Днес от Politico ви сподели, че средствата единствено за последните 6 месеца, които са изтекли от джоба на българския консуматор към режима в Путин, са задоволителни да финансират групировката Wagner в продължение на една година. Само за 6 месеца " Лукойл “ и приходите, които събира от джоба на българския консуматор, финансират групировката Wagner за една година` ", сподели още той.

По думите му българските консуматори заплащат по-скъп бензин и дизел от 12 други страни от Европейския съюз, в това число Германия.

" Защо се получава по този начин, сътрудници? Защото, отново ви споделям, от дерогацията печелят само и единствено режима в Кремъл и никой различен. Българският консуматор заплаща бензина и дизела толкоз, колкото коства във всички останали страни. Нещо повече, сътрудници – в случай че извадите от цената на бензина и дизела акциза и Данък добавена стойност, тъй като акциза и ДДС-то са разнообразни в други страни, в България са най-ниски, изключително акциза. Та, в случай че ги извадите налозите от крайната цена на горивата, от тези 3 лв., които сега коства дизелът, и ги сравните с останалите страни в Европейския съюз, ще видите, че има 12 други страни в Европейски Съюз, където бензинът е по-евтин, в сравнение с в България, в това число в Германия, макар че не купува на ниска цена съветски нефт ", съобщи Добрев.

" Това е доказателство, че цялата изгода от тази дерогация, отива в интерес на Русия и режима там, евентуално финансират Wagner, както твърди и Politico ", добави той.

" Ще се опитате да твърдите, че по този начин е било и 20-та и 21-ва година и че по времето на ГЕРБ се е купувало съветски нефт, обаче аз направих една обикновена информация с Агенция " Митници “, само че се оказва, че в последните две години на кабинета " Борисов “, делът на съветския нефт в рафинерията " Лукойл “ е бил сред 48 и 52% преди войната. От началото на войната този дял става 94% След началото на войната и с помощта на вашата дерогация и вашите държавни управления, две към този момент поред, 94% от петрола, който купува рафинерията, е съветски ", уточни ръководителят на Енергийната комисия.

Добрев уточни, че българската страна купува тройно повече барели с съветски нефт по отношение на интервала преди началото на войната. По думите му това се прави за препродаване, като уточни съответни дестинации, към които отиват суровината.

" Нещо повече, преди началото на войната, съветския нефт, който нашата рафинерия купува е 15 млн. барела, знаете ли какъв брой купува в този момент – 45 млн. барела. Не двойно, а тройно.

Преди началото на войната не работи на 100% от своя потенциал, а след началото на войната работи на 100%, напълно с съветски нефт. Още по-интересен е въпросът къде отива този нефт. До края на предходната година отиваше в действителност в Украйна, от началото на тази година Украйна не купува от България, тъй като България създава горива с съветски нефт. Къде отива следователно всичкото това гориво? 45 млн. барела съветско гориво, нашата консумация е по-малко от половината на това количество. Отива под дърво и камък, из целия свят, и има доказателства за кораби, които отиват в Ротердам, които крайната дестинация им е Съединени американски щати ", твърди той.

Според Делян Добрев министър председателят през днешния ден е показал в изказването си пред Кьовеши, че е наясно за " скица " за заобикаляне на европейските наказания за импорт на съветски първични материали, а до преди седмици бил отричал това.

" Днес министър председателят Денков е споделил нещо забавно. Записал съм си го, с цел да го изтъквам напълно тъкмо. В наличието на Кьовеши министър председателят Денков е споделил следното " Няма особена изненада с изключение на скалата, в която се развива цялата тази скица за заобикаляне на глобите “.

Миналата седмица Денков щеше да ме съди, а тази седмица, към този момент пред Кьовеши, споделя " Има скица “. Ама, чакайте малко в този момент, господин Денков, в случай че има скица за заобикаляне на глобите – кой я сътвори? Кой я позволява тази скица, кой си къса ризата всякога, когато ние внесем анулацията на дерогацията? Кой тича с оставката във вътрешния джоб да споделя " Пипнете ли ни схемата за заобикаляне на глобите, аз си депозирам оставката “? ", попита Добрев.

Той описа и за това по какъв начин са се договорили в началото за едномесечния период отпадане на дерогацията за съветски нефт: " Били скъсали срокът на дерогацията, ми не сте го скъсили. Ние тук всички, господин Петков, дружно с вас се подписахме за едномесечен период, в който ще се отнеме дерогацията. Събрахме се ръководещите партии, сглобката, и взехме решение, че внасяме предложение в едномесечен период да се отнеме дерогацията – това беше при започване на септември, в този момент сме края на октомври. Подписахме се всички, аз персонално занесох на господин Петков предлагането. Огледахме текстовете, Лена Бориславова беше, нанесохме корекциите, които трябваше и които вашите адвокати, в това число Лена Бориславова ни показаха, съгласихме се върху текстовете и всички се подписахме за едномесечен период ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР