В 12:15 на 30 септември 1858 година мощно земетресение разлюлява

...
В 12:15 на 30 септември 1858 година мощно земетресение разлюлява
Коментари Харесай

Мощно земетресение бута минаретата в София

В 12:15 на 30 септември 1858 година мощно земетресение разклаща София. Вторичните земетресения не престават още няколко месеца.

По това време земетресенията се мерят по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК). Интензивността на главния трус се прави оценка на IX степен -катастрофална.

Освен в София земетресението е усетено и в отдалечени градове, като Пловдив и Янина. Пострадали здания има в Ихтиман и Рилския манастир, а в Долна баня се трансформира дебитът на минералните извори. В София земетресението провокира обилни вреди, като 70-80 % от постройките са мощно наранени. По-бедните поданици на града са в затруднено състояние, защото се постанова непредвидено да възвръщат къщите си в навечерието на зимата.

При по-големите публични здания вредите са по-тежки, като някои от тях са отчасти или изцяло разрушени. Съборени са минаретата на 19 от 24-те джамии в града, а единствено 2 от 7-те църкви остават годни за потребление. При земетресението умират 4 души. На някои места към София се отварят пукнатини в земята, като пукнатината сред Бояна и Драгалевци има широчина над 20 сантиметра и дължина към 1,5 километра. Западно от селището се появява нов парещ гейзер, който последователно отслабва до съществуващия и в този момент извор в Овча купел. Дебитът на минералните извори в града понижава за няколко дни, след което се възвръща.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР