Узаконяване на продажбата на домашния алкохол искат от Националното сдружение

...
Узаконяване на продажбата на домашния алкохол искат от Националното сдружение
Коментари Харесай

Хиляди литри незаконен алкохол в складове на митниците

Узаконяване на продажбата на домашния алкохол желаят от Националното съдружие " Българската домашна ракия ". Според тях за последните 2 години сред 10 и 15 % е спадът в производството на обичайна напитка, а от Агенция " Митници " регистрират 936 000 лева заплатен данък за домашна ракия през предходната година, осведоми.

В един от митническите хранилища, в които се съхранява противозаконният алкохол, единствено за предходната година конфискуваният алкохол е 148 000 литра , от тях огромна част е домашна ракия.

7 200 литра арестуван алкохол в консерви, опаковани като кокосово мляко. 910 л. незаконен етилов алкохол, открит в гараж в Несебър. Това са едни от случаите, в които митничарите се натъкват на нарушавания на законодателството. След митническия склад, алкохолът се продава на търг.

„ Те могат да бъдат закупени само от лица, които са регистрирани по закона за акцизите и данъчните складове  и изискването е те да бъдат модифицирани. За предходната година имаме към 10 тръжни процедури през които сме осъществили към 381 000 литра ”, разяснява Тамара Влайкова от Агенция „ Митници ”.

Докато Агенция " Митници " брои литрите безакцизен алкохол, от сдружението " Българската домашна ракия " оферират дребни производители (собственици на лозя и овошки), които варят спиртни питиета за персонална приложимост - да могат и да ги продават легално.-->



„ Малкият производител да бъде регистриран на всички места, единствено че да има право продукцията да си я продава, откакто заплати цялостния размер на акциза ”, предлага Андон Андонов – производител от Национално съдружие „ Българската домашна ракия ”.

Пълният размер на акциза за всеки литър над 30-ия е 4, 40 лева на литър. Към момента законът споделя, че всяко семейство има право на 30 литра ракия за годината , като заплаща по 2, 20 лева на литър, което е 50 % от естествената акцизна ставка.

Според собственикa на котел Евгени с предложенията щяло да се подтиква и развъждането на овощни градини и лозя у нас. „ Трябва ли тези 30 литра да се усилят на повече, наложително би трябвало да се усилят, тъй като – един мъж пие 100 грама и жена му го подпива с 30 грама и в случай че му дойдат и посетители 5 литра на месец, в годината са 60 литра, незабавно ще кажат – „ алкохолици ”. Аз в никакъв случай тук не съм виждал пияч да вари домашна ракия ”, разяснява той.

„ Засега законодателят планува, че това са обекти, които правят услуга. Услугата съставлява преваряване на домашната ракия, тя изварява продуктите, които са персонална благосъстоятелност и са за персонална консумация ”, споделя още Тамара Влайкова.

Регистрираните казани за варене на ракия у нас са към 1 500.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР