Уволниха председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия

...
Уволниха председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия
Коментари Харесай

​Уволниха председателя на Държавната агенция за закрила на детето

Уволниха ръководителя на Държавната организация за протекция на детето Офелия Кънева. Премиерът Борисов е изискал Кънева да бъде освободена от служба поради неналичието на съответни ограничения против насилието в дома за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово. Преди два дни бяха публикувани фрагменти, в които се вижда по какъв начин две служителки от вкъщи малтретират децата.

Прехвърляне на виновност сред институциите и чиновниците, виновни за децата в дома. Така мина следващият ден, в който се търси отговор по какъв начин е позволено сходно отношение към децата.

Сигнал в прокуратурата против шефката на центъра подадоха от Дирекция " Социално подкрепяне ". Не били известени от нея и по тази причина не създали нищо.
Радостина Братованова - шеф Дирекция " Социално подкрепяне " - Габрово: Тя в продължение на повече от година и половина е укривала такива жестоки обстоятелства.
От своя страна шефката Маринела Лазарова също упрекна община Габрово и служителка от Дирекция " Социално подкрепяне " в безучастие. Сигнал бил подаден, само че реакция липсвала.
Маринела Лазарова - шеф на Центъра за деца и младежи с увреждания " Хризантема ": Заявявам, че истината и властта се сблъскаха тука, а госпожа Василева, която е бездействала в продължение на толкоз години, мисля, че следва и на нея да се потърси отговорност.
Отговорност към този момент понесе Офелия Кънева, председателката на Агенцията за протекция на детето. Премиерът изиска уволнението ѝ и назначи инспекция на активността на организацията.

Засега тя отхвърля коментар. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че още през ноември е подала сигнал до община Габрово за спор сред чиновниците, само че инспекция на общината не е установила нередности. През декември екип на омбудсмана също отива на място и открива принуждение над децата.
Мая Манолова - омбудсман: Те са осведомени от нас с писма през месец ноември и по-късно с персонално посещаване на моя екип и с диалози с всички виновни институции през месец декември.
На този декор излиза наяве и че към този момент съвсем година в центъра за деца с увреждания няма медицински личен състав.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР