Уволненият от Пирогов“ бивш директор на спешната болница Асен Балтов

...
Уволненият от Пирогов“ бивш директор на спешната болница Асен Балтов
Коментари Харесай

Проф. Балтов съди ``Пирогов``, не възнамерява да влиза в политиката |

Уволненият от „ Пирогов “ някогашен шеф на незабавната болница Асен Балтов ще я съди с убеждението, че основанията за освобождението му не са законни. Професорът, чието име се чу като възможна президентска номинация на ГЕРБ, изрично отхвърли да има планове за влизане в политиката в изявление за bTV тази заран.

" Тази седмица ще бъде импортиран правосъден иск против УМБАЛСМ " Пирогов ", защото основанията за освобождението ми не са законни ", сподели проф. Балтов, който първо беше отхвърлен от директорския пост от служебния министър доктор Стойчо Кацаров, а по-късно беше и дисциплинарно уволнен като доктор от новия шеф проф. доктор Иван Поромански.

" И трите посочени учредения за освобождението ми на 13 септември бяха за активността ми като изпълнителен шеф на болничното заведение. За да те уволнят като елементарен доктор, би трябвало да имаш сериозни нарушения на Кодекса на труда. За мен уволнението е безусловно политическо, няма даже персонални връзки, преди този момент с проф. Поромански работихме доста добре ", разяснява травматологът.

Той описа какво се е случило на 13 септември, когато е бил дефинитивно уволнен от незабавната болница:

" Нормален работен ден. Направих двете интервенции, които имах като ангажимент, и се качих в кабинета си. Дойдоха трима души от болничното заведение и ми връчиха лист с 6 въпроса, на които трябваше да отговоря за час. По-късно бях извикан при шефа, който сподели, че повече не може да работи с мен ". 

По думите му той не се е самоназначил за началник на операционен блок, както написа в претекстовете за уволнението му, това е направено от неговия заместител през 2018 година посредством в допълнение съглашение. Било нормална процедура, тъй като по този начин се запазвал щат за изпълняващия длъжността шеф на болничното заведение. Според Балтов подобен контракт има и проф. Поромански, с което се резервира щатът му като началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия.

" Ако бях се смоназначил за шеф на операционния блок, нямаше да ме уволняват като редови доктор ", опонира професорът и изясни, че той е приел да управлява операционния блок до провеждането на конкурс, защото длъжността се заема след подобен.

Малкият " Пирогов " в Царево

Асен Балтов даде уточнения и по случая с " дребния Пирогов " в Царево.  

През август тази година Общинският съвет в Царево даде зелена светлина на новия медицински център, който ще е филиал на " Пирогов “, оповестиха тогава локални медии. Появиха се съмнения, че травматологът има финансови ползи там.

Какво изясни той:

" Два пъти е носена техника на " Пирогов ", с два протокола за отговорно бранене. Техниката се съхранява в постройка, която е общинска благосъстоятелност и никой не получава пари за това. Има товарителници и протоколи, които да го потвърдят. Това е инсталация, която към този момент не се употребява в " Пирогов ", тъй като закупихме нова. Царево е отдалечено от Бургас, а медицинският център е окаяно положение. Решението е на Общинския съвет, познаваме се доста добре, имам и вила там. Предложението беше да се подпише меморандум, съгласно който " Пирогов " да помогне за основаването на незабавно звено в града ".

Какво сподели инспекцията за финансовото положение на " Пирогов "

" Поромански може да каже всичко, само че аз мога да покажа одитен отчет на МЗ от август 2021г. Този отчет не довежда до нищо, даже разбрах, че министър Кацаров е бил доста неудовлетворен. Какво демонстрират цифрите: през 2018 година загубата на болничното заведение е 1 млн. 194 хиляди лева.; през 2019 година загубата е 108 000 лева За 2020-а е регистрирана облага 3 млн. 499 хиляди лева, а към 30 юни 2021 облагата е 2 млн. 145 хиляди лева ", заяви Балтов.

Донос ли е да докладваш сътрудници пред ДАНС

Професорът разяснява и писмо, което е изпратил през 2018 година до ДАНС. В него той цитира имена на свои сътрудници, които по думите му са подхванали " нелегитимни подривни дейности ", организирайки митинг с искане на оставката му.

Според Балтов това не е донос, защото става дума за митинги в болница, която е стратегически обект, и по думите му на 3-4 месеца се ревизира от ДАНС. Бившият шеф на " Пирогов " изясни, че да подава сходни сигнали е негово обвързване. Оказа се, че измежду докладваните в ДАНС е и доцент Атанасов, който беше измежду хората, защитили някогашния шеф след уволнението му. Обяснението на Балтов е, че тогава " индивидът беше подведен, само че след това работихме доста добре ".

Ще прави ли политическа кариера

Не виждам смисъл пътят ми да продължи в политиката. Няма водени диалози с мен, изясни Балтов и предвижда, че страната не я чака нищо положително, защото са били пропуснати 4 месеца за дейна имунизация и хората се все по-колебливи към имунизациите против COVID-19. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР