Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и няколко бивши министри от

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и няколко бивши министри от
Коментари Харесай

Белгийски съд отложи за 14 декември решението дали да предаде Пучдемон на Испания

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон и няколко някогашни министри от екипа му ще схванат дали ще бъдат предадени на Испания идния четвъртък. Това оповестяват испанските медии, съгласно които след среща с белгийски арбитър окончателното съвещание е било отсрочено за 14 декември.

Пучдемон и някогашните членове на кабинета, разхлабен откакто Каталуня разгласи самостоятелност в края на октомври, се явиха дружно със отбраната си, с цел да изложат причини за какво не би трябвало да бъдат екстрадирани в Испания. За тях беше издадена европейска заповед за арест, защото испанският арбитър по делото посочи, че с отсъствието си от страната те са отказали да се явят в Националния съд на страната по следствие за протест, подстрекаване към безредици и разхищаване на държавни средства. По-рано през днешния ден различен съд в Мадрид отхвърли да освободи някогашния вицепремиер Ориол Жункерас, който е арестуван по същия случай.

Първоначалното чуване трябваше да е на 17 ноември, само че управляващите в Брюксел го отложиха.

От отбраната на Пучдемон и досегашните министри Тони Комин, Меричел Серет, Клара Понсати и Луис Пуч обясниха, представени от " Ел паис " и " Ла вангуардия ", че закононарушенията, за които Мадрид ги упреква, не могат да са предмет на наказване в Белгия. Тя също по този начин увериха, че има риск от нарушение на главните им права, в случай че бъдат предадени на испанското правораздаване. Именно тези причини разгласи още преди месец, че счита да употребява юрист Пол Бекарт - защитил сполучливо представител на баската сепаратистка организация ЕТА от екстрадиция в Испания.

Пред публицисти юристите обясниха и че " няма задоволителни гаранции, че в Испания ще има обективен развой, съгласуван с интернационалните юридически разпореждания. " Според различен член на отбраната, Луис Алонсо-Куевияс, прокуратурата в Белгия желае Пучдемон да бъде екстрадиран, само че съдията е предпочел да има повече време, с цел да вземе решение.

Аргументът, че Испания " нарушава човешки права ", ще бъде употребен и на съвещанието идния четвъртък, отбелязва " Ла вангуардия ". В изявление, оповестено в белгийското издание " Л`Еко ", Бекарт споделя, че " когато става дума за автономност и малцинства, Мадрид вкарва хората в пандиза, по този начин е. " Според него Пучдемон " не бяга ", а е решил да " продължи политическата си борба и ще го прави по-добре отсам, в сравнение с в пандиза. "

 Адвокатът на Пучдемон Пол Бекарт приказва пред медиите.
© Reuters

Адвокатът на Пучдемон Пол Бекарт приказва пред медиите.

Пучдемон и някогашните министри са в Белгия от 30 октомври насам, а са под наблюдаване от 5 ноември, когато се предадоха на управляващите след заповедта за арест и бяха освободени с мярка подписка. Заповедта на арбитър Кармен Ламела от Националния съд на Испания беше частично стимулирана точно от решението на Пучдемон да напусне страната вместо да се яви на разпит за следствието против него за протест, подбуждане към безредици и разхищаване на държавни средства.

Според Бекарт развръзката може да се отсрочи до след Нова година, в случай че решението на съдията се апелира.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (167)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР