Уволненият и изпратен в затвора каталунски вицепремиер Ориол Жункерас лично

...
Уволненият и изпратен в затвора каталунски вицепремиер Ориол Жункерас лично
Коментари Харесай

Уволненият каталунски вицепремиер Жункерас: Първо сме демократи, после сме сепаратисти

Уволненият и изпратен в пандиза каталунски вицепремиер Ориол Жункерас персонално отстъпи от настояванията за едностранно обособяване на самостоятелната област от Испания ден преди края на акцията за вота на 21 декември, съобщи " Ройтерс ".

В писмени отговори на въпроси на организацията Жункерас, който е водач на Каталунската републиканска левица (ERC) - към момента любимец на изборите в четвъртък съгласно някои изследвания - споделя, че независимостта на Каталуня не трябва да е непременно. Само дни по-рано формалният му " заместител " Марта Ровира - която беше лидерът на листата и лицето на акцията на ERC, откакто водачът се озова в пандиза поради обвиняванията в протест и подстрекаване към безредици - даде приоритет на обществената правдивост пред идеята за самостоятелност.

" Мога да Ви уверя, че ние първо сме демократи и след това сме сепаратисти и че задачата (независимостта) не всеки път оправдава средствата. " В дните преди Народното събрание в Барселона да разгласи едностранно самостоятелност поради резултатите от референдума, считан от Мадрид за противозаконен, ERC се смяташе за по-неотстъпчивия сътрудник в обединението " Заедно за " Да " ", която управляваше Каталуня отпред с премиера Карлес Пучдемон. Местни медии тогава писаха, че Пучдемон е бил податлив да свика предварителни избори, с цел да избегне директното ръководство на Мадрид, само че срещнал опозиция точно от Жункерас. Партията на последния беше и категоричен любимец в социологическите изследвания часове откакто бе оповестено директното ръководство.

Междувременно Пучдемон, който съгласно част от проучванията ще се състезава за първото място на вота с ERC (а съгласно други - и с искащата оставане в Испания " Граждани " ), увери в изявление с каталунското радио RAC1, че няма да има проблем да се върне и да стане министър председател, в случай че завоюва изборите. Минута по-рано той сподели, че счита да прекара Коледа в Белгия и се надява фамилията му да може да го посети.

В. " Ла Вангуардия " отбелязва, че завръщането на Пучдемон би било комплицирано поради същите обвинявания, по които Жункерас и други министри (впоследствие освободени) се озоваха в превантивния арест. По-рано от неговата партия се заиграваха с опцията някогашният министър председател да се върне за края на акцията на обединението му, " Заедно за Каталуня ", във вторник.

За ERC последното събитие от нея ще е пред пандиза, където се намира Жункерас. В малко изявление, даде водачът в понеделник, също за радио CAT1, той непряко атакува Пучдемон поради решението му да отиде в Белгия, откакто испанският министър председател Мариано Рахой наложи директно ръководство и го уволни. " Никога не се укривам поради това, което върша и съм пореден в дейностите си, решенията, мислите, възприятията и волята си, " посочи някогашният вицепремиер, обяснявайки за какво се намира в пандиза. Критиците на Пучдемон го упрекват, че е отишъл в Белгия, с цел да избяга от правораздаването - съмнение, което той отхвърля.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (177)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР