Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи. Такива случаи

...
Уволнени заради публикации или коментари в социалните мрежи. Такива случаи
Коментари Харесай

Могат ли публикации в социалните мрежи да доведат до уволнение?

Уволнени поради изявления или мнения в обществените мрежи. Такива случаи стават все по-масови, описват специалисти по трудово право. По техни наблюдения - всеки втори си е имал проблеми в работа поради държанието си в мрежата. Къде е границата сред персоналната независимост в обществените мрежи и отговорността към работното място?

Любопитна статистика - българите са най-активни във Facebook сред 1 и 3 следобед. Тоест в работно време. Данните са на Facebook България. Според тях 87% от контактите във фейсбук са сътрудници. Някои хора обаче не подозират до какви следствие може да докара това.

Д-р Тодор Капитанов - специалист по трудово право и народен секретар на КНСБ: Имахме един доста забавен случай в Плевен - работодателка показа, че неин чиновник споделил, че взима 15 000 лв. заплата. От там нататък сподели една седмица по-късно ние провеждахме срещи самостоятелни с всеки да обясняваме, че това не е правилно, хората вътре във компанията се скараха за какво един получава една сума, различен получава друга сума. В работа не го санкционирали. Но други не се радват на такава приемливост. Машинен оператор от Панагюрище бих заставен да си подаде молба за овакантяване поради коментар в мрежата, който съгласно шефа му уронва престижа на компанията. А по-късно завел дело в съда и го спечелил делото. Сега компанията би трябвало да му изплати 14 000 лв.. Спечелил е, тъй като в Кодекса на труда няма подобен правилник. Но в цифровата епоха някои компании към този момент са намерили метод. В Западна Европа и Щатите всеки чиновник подписва Етичен кодекс.
Такъв има и в компанията, на която Геновева Христова е шеф.
Геновева Христова - изпълнителен шеф на компания за дизайн: Но в случай че по някакъв метод злонамерено или преднамерено уличи компанията в несправедливост. Тогава изрично бихме на първо място разговаряли със служителя, т.е. какво е довело, какъв е казусът, за какво се е случило преди към този момент крайната мярка.
Те даже ще ревизират държанието в мрежата на всеки кандидат-служител. А във компанията на Никита Синица са стиганли по-далеч - залагат такива правила в трудовите контракти.
Никита Синица - чиновник в интернационална компания: При нас има такава уговорка, че всеки носи отговорност за това, което поства и в случай че нарушава някакви права за конфиденциалност в корпорацията индивидът може да бъде уволнен наложително.
Така казусът се взема решение на равнище компания, тъй като няма общо законодателство, което да регламентира държанието на чиновниците в обществените мрежи.
Д-р Тодор Капитанов - специалист по трудово право и народен секретар на КНСБ: Един тип от нещо, което е нерегулирано, в действителност то провокира административни наказания и юридически последствия.
И без значение, че правни учредения липсват, от постовете ни в мрежата могат да последват съществени последици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР