Уволнени служители на АЕЦ Козлодуй сигнализират, че са притискани да

...
Уволнени служители на АЕЦ Козлодуй сигнализират, че са притискани да
Коментари Харесай

Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани

Уволнени чиновници на АЕЦ " Козлодуй " алармират, че са притискани да бързат със периодите за привършване на планово-годишните поправки. Това съгласно тях може да докара до човешки неточности и произшествия. От АЕЦ " Козлодуй " отхвърлиха да разясняват тематиката.

От Агенцията за нуклеарно контролиране ни дадоха отговор, че постоянно ревизират работата в централата и подсигуряват за безвредната употреба на оборудванията и работния развой.

Бившият чиновник на АЕЦ " Козлодуй " Бисер Митков сподели за Българска национална телевизия:
" Уволнението ми стана факт на 20 декември 2021г., когато се върнах на работа след дълго, съвсем 7-месечно неявяване след едно съществено здравословно заболяване. За моя изненада след този период и неявяване ми беше връчена заповед за уволняване.

Тяхната аргументация е, че това дълго неявяване е довело до просрочване на периода на образование, който аз поставям с една стратегия за образование. Освен мен такова забавяне имат още четирима сътрудници,т.е. безспорна неравнопоставеност.

Аз съм уволнен, другите сътрудници бяха оставени да си завършат образованието. Ръководството употребява всевъзможни способи, напън върху близки, напън върху родственици и по тази причина даже уволнени хора не желаят да споделят своя проблем. Когато колективите работят напрегнат, когато отиваш на работа, откакто си бил заплашван и овикван от изпълнителния шеф и неговия екип, тогава ти правиш неточности, ние сме хора и също бъркаме и това води до неща, които в никакъв случай не са се случвали в АЕЦ " Козлодуй ".

Например предходната година от такава човешка неточност изключихме 5 блок. Почти след всеки планово-годишен ремонт, т.е. съвсем след всяко прекъсване на един енергоблок, когато се зарежда новото гориво, след включването, да кажем в един интервал от месец, този енергоблок стопира, изключва, да кажем заради някаква неточност, която е в резултат на пропуските и на това напрежение измежду хората, които вършат ремонта на този енергоблок.

А това напрежение идва от натиска на управлението за редуциране на размери работа, за редуциране на процедури с едната единствена цел - за генериране на финансов запас, в резултат на по-ранното включване в енергосистемата на енергоблока ".

Инж. Цанко Бачийски, ръководител на Агенция за нуклеарно контролиране сподели:
" За 2021г. има сработва на така наречен спешна отбрана два пъти. Един път на 5 и веднъж на 6 блок. За тази година има веднъж за сработване на спешна отбрана в този момент на 21 юни, само че това няма отношение към ремонта, по-скоро има към софтуера.

Нашата централа е една от най-хубавите в Европа, това го настоявам най-отговорно, само че не, тъй като аз го мисля това, а тъй като е установено от голям брой инспекции, отвън Агенцията за нуклеарно контролиране. Безопасността е обезпечена. Следим непрестанно.

Правим най-малко един път в месеца инспекция, в която да установим и да подсигуряваме, че всичко се извършва, както е заложено в изискванията на лицензията, в наредбите, в разпоредбите. Това за бързането е по-скоро въпрос на организация.

Ние и като организация в никакъв случай не сме казвали - пуснете блока и в противен случай, споделяме - ще пуснете блока, когато ние удостоверим, че всичко е направено по този начин, че по-нататък употребата на блока да е безвредна. До момента не сме открили нарушавания. За централата нямаме наставления.

Имаме рекомендации, които се извършват. Една от рекомендациите е да преразгледат тази организация на анализите на събития с човешки фактор. Да не се залита примерно в това, когато се откри нещо да се направи инструктаж на личния състав. Защото инструктажът е еднократен акт, а да се види от кое място произлиза тази неточност.

Необходимо ли е друго образование. Грешките или по-точно отклоненията, случили се заради човешки фактор, се резервират в годините горе долу в еднакъв %. Някъде към 29% и това е обикновено за всяка една централа ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР