Увлечени в стремежа си да направим пътуването по-удобно, по-лесно и

...
Увлечени в стремежа си да направим пътуването по-удобно, по-лесно и
Коментари Харесай

Как технологиите саботират безопасността на пътя

Увлечени в устрема си да създадем пътуването по-удобно, по-лесно и по-приятно, всички сме пленници на софтуерната инвазия, която желае от нас това, на което няма право

Нашествието на технологиите като че ли е отмило всички дългогодишни старания за повече сигурност при шофиране (снимка: CCO Public Domain)

В една късна вечер през 1954 година момче на 18 години кара кола към дома си, когато, без да се усети, се унася и задрямва зад кормилото. В последвалата злополука тялото на младежа излетява през предното стъкло, потъвайки в тихата нощ и разбивайки се върху тротоара. Той оцелява – но остава с трайно увреждане. Много години по-късно колите стартират да се оборудват с защитни колани, а още доста години по-късно коланите стават наложителни.

Работата е там, че сходни ограничения за сигурност са плод на дългогодишни старания. Провеждат се голям брой медицински проучвания, военни изследвания, законодателни намеси, проби, тествания, наблюдения….

По подобен метод са тествани, изпитвани и дълготрайно време подготвяни и други нововъведения, свързани с сигурността, като да вземем за пример въздушните възглавници и градивните промени, целящи оцеляването и запазването на пътуващите здрави.

Днес обаче нашествието на технологиите като че ли е отмило всички тези дългогодишни старания за повече сигурност. Увлечени в устрема си да създадем пътуването по-удобно, по-лесно и по-приятно, всички сме пленници на софтуерната инвазия, която желае от нас това, на което няма право.

Три типа разпръскване

Когато става дума за разсейването на водачите на коли, откривателите разграничават три типа: образно, ръчно и когнитивно.

Визуалните отклонения водят очите ви от пътя. Това може да значи, че децата крещят на задната седалка или святкат неонови реклами около пътя.

Ръчното разпръскване смъква ръцете от кормилото. Радиостанциите и контролите за вентилацията вършат това, както прочее вършат същото и чашите за кафе.

Когнитивните разсейвания отдръпват мозъка от шофирането. Те са безчет, обгръщат всичко – от абсурда у дома и гнева до терзания за идващия или отиващия си работен ден.

3-в-1

Употребата на смарт телефон е изключително подла за водачите, тъй като съчетава трите типа разпръскване: поглеждате настрани, държите кормилото единствено с една ръка, трансферирате мислите си към света зад екрана. Освен това смарт телефоните отвличат вниманието на водачите предостатъчно постоянно, може би даже непрекъснато, защото хората са изкушени да посегнат към телефона на всяко кръстовище, където чакат. Може да се каже, че това е „ измежду най-лошите от всички разсейвания на водачите ”.

Изкушенията са доста: обществени мрежи, текстови известия, фотоси и какво ли не. И в случай че това не стига, то от ден на ден младежи се усещат задължени, с цел да ги одобряват за положителни експерти и виновни служащи, да дават отговор мигновено на всички мейли и известия от длъжностен темперамент, на всички позвънявания и запитвания о сътрудници и клиенти, когато и да е. Но това не е всичко…

И по-зле може

И в случай че разсейването от смарт телефона не е задоволително, ето какво различен идва на ред: от ден на ден автомобилните производители се стараят да цифровизират ръководството на автомобила. Все по-честа панорама е в колата, пред очите на лидера, да има огромен интерактивен екран, от който той може да пуска навигацията, да си избира музика, да стопира отоплението. Всичко е доста елементарно – с едно допиране на екрана.

Много автопроизводители преработиха цялото арматурно табло, с цел да вградят екрана. С един екран със сензорен екран да се ръководят радиото, климатичният надзор, камерите на автомобила. Всичко това се назовават „ бордови осведомителни системи ”, обобщава The Atlantic.

Сега към този момент лидерът не може да усили звука на радиото, запазвайки взор в пътя и разчитайки единствено на допира – той би трябвало да отдели поглед от пътя и да огледа екрана. Вече не може да понижи силата на вентилатора, пресягайки се встрани и без да гледа – нужно е да огледа екрана.

Дори при потреблението на гласово ръководство за такива системи въпреки всичко е налице съществено образно и когнитивно разпръскване – индивидът поглежда „ реакцията ” на бордовия компютър, внимава във взаимоотношението с него.

Усилия на халос

Ето по какъв начин стремежът на софтуерната промишленост да „ цифровизира ” всичко в нашето всекидневие „ заплю ” годините работа за реализиране на пътна сигурност.

Ще рече човек, „ да, само че скоро ще станат факт самостоятелните коли и всичко това няма да има значение ”. Може и по този начин да е – само че до навлизането на самостоятелните коли има много време…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР