Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с

...
Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с
Коментари Харесай

Пилешкото месо e поскъпнало с почти 50% за година

Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с 48% на годишна база. Прогнозира се високите равнища да се задържат и през идващите месеци под въздействие на инфлационните фактори и нарушаванията в предлагането на интернационалния пазар. През първото тримесечие са създадени 21,2 хиляди тона месо от бройлери, което надвишава с 11% нивото на произвеждане от 2021 година Това излиза наяве от данни на Центъра за стопански разбори на селското стопанство (САРА).

По предварителни данни на МЗм създаденото говеждо и телешко месо в кланиците през първото тримесечие на 2022 година възлиза на 2 хиляди тона. Съпоставено със същия интервала на миналата година се следи нарастване с 36,1%, дължащо се главно на по-големия брой заклани животни – 9,67 хиляди броя по отношение на 7,34 хиляди броя през 2021 година Това излиза наяве от данни на Центъра за стопански разбори на селското стопанство (САРА).

Европейските цени на говеждото и телешкото месо не престават да се задържат на по-високи равнища спрямо последните три години, заради свиването на предлагането в изискванията на относително мощно търсене, както и заради увеличената прехрана на производството.

Осредненото ниво за май надвишава с 32% регистрираното през същия месец на миналата година. Динамиката на европейския пазар въздейства и върху българските цени, които евентуално ще се движат към и над 6,50 лева./кг кланично тегло.

Цените на едро на свинското месо се повишиха до 3849 лева./тон кланично тегло през м.май, което е с 10% над равнището от същия месец на 2021 година Очакванията са ценовите равнища да продължат да се покачват заради мощния напън на растящите разноски за фуражи и другите входящи запаси, както и поради по-ниските цени на това месо по отношение на останалите меса.

Произведеното в промишлени условия свинско месо през първите три месеца на актуалната година е в размер на 20 хиляди тона (+23% на годишна база). За същия интервал продукцията общо за Европейски Съюз понижава с 4,6%, заради спада в някои от огромните държави-производители като Германия, Полша и Италия, който се чака да продължи, поддържайки по-високите ценови равнища.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР