Увеличението на цената на газа за април може и да

...
Увеличението на цената на газа за април може и да
Коментари Харесай

Увеличението на газа за април може и да е по-ниско от исканите 58%

Увеличението на цената на газа за април може и да по-ниско от към този момент поисканите от " Булгаргаз " шокиращи близо 60%. Това изясни през днешния ден министърът на енергетиката Александър Николов, който приказва по време на проведената от " Капитал " годишна среща на бизнеса с държавното управление.

Причината за желаното нарастване е ясна - цените на интернационалните пазари. " Булгаргаз " обаче прави предварителната поръчка на база цените до 10 число от предния месец. КЕВР ще утвърди цената на първи април, когато понижението на тържищата, което виждаме сега, към този момент би трябвало да бъде отразено, предвижда Николов.

По-рано пък министър председателят Кирил Петков разгласи, че поръчката за нарастването на цената на природния газ с близо 60 % от април е поради дейностите на бившето управление на " Булгаргаз ", което е отказало евтината азерска суровина. Това бе и една от аргументите за уволнението на остарелия началник Николай Павлов - неособено въодушевените му дейности по договарянето на по-големи количества газ от Азербейджан, който е много по-евтин от съветския.

Премиерът анонсира, че ще направи опит за нова сделка с Азербайджан, тъй че страната ни още веднъж да получава по-евтини количества.

Особено притеснителна бе изнесената информация, че има цели дни в месеца, в които страната ни използва само съветски газ.

При всички положения обаче, даже да има сделка с азерите, тя няма да се отрази на цената за април, разгласи и ръководителят на борда на " Булгаргаз " Иван Топчийски.

Той се надява успокояването на борсовите цени да се отрази и на тези през април, за което КЕВР ще вземе решение в края на месеца.

" Първите 10 дни в положение на война котировките и борсовите показатели са доста високи. Оттук насетне виждаме едно понижаване на тези котировки, тъй че чакаме стойностите към края на месеца, когато в действителност КЕВР ще прегледа формалните към този момент статистики за тези показатели, да забележим едно намаление от това предложение "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР