Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе

...
Увеличението на тол таксите за тежкотоварните автомобили ще се въведе
Коментари Харесай

Tол таксите ще се увеличат на две стъпки

Увеличението на тол таксите за тежкотоварните коли ще се вкара поетапно. От 1 юли тежкотоварният трафик ще се таксува действително за прекосяване по втори клас пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обсега на тол системата, само че е с нулева ставка.

От 1 юли се планува да бъде въведено половината от плануваното до момента нарастване. Втората стъпка - за останалите 50% от нарастването - ще влезе в действие от 1 януари 2023 година Тогава ще бъде доближат общият размер на препоръчаното през април тази година нарастване на цените. От 2023 година ще бъдат понижени цените на всички винетки.

Това планува планът за изменение на Тарифата за таксите за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа. Вицепремиерът Гроздан Караджов показа измененията на среща с превозвачите.

Предложението ни за гладко нарастване на цените е, с цел да осъществим настояването на превозвачите за предвидимост. Първоначалното ни предложение, поради двете години, в които тежкотоварният трафик плащаше нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, в действителност наподобява доста. Затова считам, че е вярно да го въведем на две стъпки. Диалогът с сектора ще продължи, безапелационен беше министър Караджов.

Догодина ще бъде обърнато съотношението на приходите в тол системата. Тогава тежкият трафик ще стартира да заплаща 2/3 от приходите, а леките коли – 1/3 и по този начин ще се възвърне справедливият принцип този, който употребява и разрушава повече, да заплаща повече.

При разновидността на поетапно нарастване на тол таксите се предлага от 1 юли тази година колите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, да заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за придвижване по пътища първи клас ще е сред 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – сред 2 и 3 стотинки. За тези транспортни средства от 1 януари 2023 година ставките се планува да бъдат надлежно сред 10 и 13 стотинки за автомагистрала, сред 6 и 9 стотинки за първокачествен път, а за второкласните пътища – сред 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли колите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, съгласно екокатегорията си, ще заплащат сред 16 и 20 стотинки за автомагистрала. Заплащането за прекосяване по първокачествен път ще е сред 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – сред 9 и 11 стотинки. За тези товарни коли от 1 януари 2023 година цените ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър прекосяване по автомагистрала, сред 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и сред 19 и 23 стотинки за второкласните пътища.

При колите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър от 1 юли т. година ще е в границите от 15 стотинки за второразреден път за транспортно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II при пътешестване по автомагистрала. От 1 януари следващата година цената ще е от 29 стотинки за второразреден път за най-високия евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0, I, II.

Според категорията на транспортното средство и класа на пътя рейсовете сред 3,5 и 12 тона от 1 юли ще заплащат сред 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари следващата година сред 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона – сред 1 и 6 ст./км от юли и сред 3 и 9 ст./км от следващата година.

Остава в действие предлагането за по-ниска цена на винетните стикери от 1 януари 2023 година. Вместо 97 лв. водачите ще заплащат 87 лв. за годишна винетка.

Проектът на постановлението за новите такси дружно с документите към него е оповестен на интернет страниците на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в Портала за публични съвещания. Срокът за оферти и мнения по плана на нормативния акт е 14 дни.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР